Apa Itu Tekanan Darah Tinggi?

3:00 pm emalin mohd 0 Comments


Apakah itu darah tinggi?

Setiap orang mempunyai tekanan darah. Apabila darah dipamkan melalui arteri, daya tenaga akan terhasil pada dinding dalam saluran darah. Jumlah darah yang dipam oleh jantung dan daya tahan yang diberikan oleh arteri akan menentukan tekanan darah kita.

Tekanan darah dicatatkan dalam 2 angka. Angka di atas (tekanan darah sistolik) mengukur tekanan apabila jantung mengepam darah keluar. Angka yang di bawah pula (tekanan darah diastolik) mengukur tekanan apabila jantung berehat.

Tekanan darah berbeza-beza mengikut masa tertentu dalam sehari dan aktiviti yang kita lakukan. Ia perlu diperiksa beberapa kali untuk menentukan purata tekanan darah tinggi yang tepat.


Apakah itu tekanan darah tinggi?


Apabila anda dikatakan mendapat darah tinggi atau hipertensi, ia bermakna saluran darah anda menjadi sempit dan sesak menyebabkan jantung terpaksa mengepam lebih kuat untuk mengatasi kesempitan itu. Bila ini terjadi darah akan menekan lebih kuat ke dinding saluran darah untuk laluannya ke tisu badan. Lama-kelamaan, mendapan lemak akan tersangkut dan terkumpul pada dinding menyebabkan arteri menjadi keras. Proses ini dikenali sebagai aterosklerosis. Jantung sekarang terpaksa berkerja lebih kuat untuk menolak darah melalui arteri-arteri yang sempit dan keras ini. Oleh yang demikian, tekanan darah akan tercatat lebih tinggi atau bersamaan 140mm hg untuk tekanan sistolik dan lebih tinggi atau bersamaan 90mm Hg untuk tekanan diastolik, walaupun dalam masa rehat. Kadang-kala darah beku terjadi di celah-celah saluran arteri yang sempit ini menyebabkan berlakunya serangan jantung atau strok (angin ahmar).


Tanda dan gejala
  • Tekanan darah tinggi dikenali sebagi "pembunuh senyap" kerana ia tidak menunjukkan sebarang gejala. Ia boleh membawa kepada masalah yang lebih serius dan kadang-kala boleh mengancam nyawa seseorang itu jika tidak dirawat. Bagaimanapun ia sebenarnya boleh dikawal dan diuruskan dengan baik.



  • Jadi, bagaimana anda akan tahu yang anda menghidapi tekanan darah tinggi? Cara yang terbaik adalah melakukan pemeriksaan tekanan darah setiap tahun dengan kakitangan kesihatan bagi menentu dan mengesan lebih awal masalah ini.
        •  

    Kenapa kita perlu memahami tekanan darah tinggi?

    Kebanyakan orang yang menghidap tekanan darah tinggi tidak tahu menahu mengenainya. Anda tidak dapat merasainya dan kerana itulah ianya sangat merbahaya. Pesakit yang menghidap tekanan darah tinggi mempunyai risiko yang lebih besar untuk mendapat penyakit-penyakit kardiovaskular dan kerosakan beberapa jenis organ tertentu dalam badan.
    Didapati antara 20 hingga 50% dari kematian biasa adalah disebabkan oleh tekanan darah tinggi. Bahkan, 20% dari orang dewasa di seluruh dunia menghidapi masalah ini dan 5% dari kanak-kanak juga turut terlibat. Di Malaysia (mengikut Kajian Kesihatan dan Morbiditi 1996) prevalens tekanan darah tinggi adalah sebanyak 24%.

    Bagaimanakah tekanan darah diukur?

    Doktor atau kakitangan kesihatan akan mengambil tekanan darah anda. Ukurannya perlu dibuat dengan betul sama ada secara langsung ataupun tidak langsung. Terdapat 3 peranti yang biasanya digunakan dan diterima pakai:



    • Alat sfigmomanometer, sama ada yang menggunakan lajur raksa atau aneroid.
    • Peranti elektronik yang disahkan.
    • Peranti tekanan darah ambulatori automatik
     

    Langkah-langkah lain yang perlu dipatuhi untuk mendapat ukuran yang betul ialah:


    • Berehat selama 5 minit dan duduk dengan selesa. Tangan hendaklah terdedah dan diampu pada meja atau permukaan yang rata pada paras jantung.
    • Jangan mengambil minuman yang mengandungi kafein atau merokok 30 minit sebelum prosedur ini.
    • Jangan melakukan aktiviti/kerja yang berat sebelum tekanan darah diambil.
     

    Tekanan darah tinggi tidak boleh didiagnoskan dengan hanya mengambil ukuran sekali sahaja. Ia perlu disahkan dalam masa sebulan. Walau bagaimanapun, jika terdapat faktor-faktor risiko yang lain seperti penyakit organ tertentu atau diabetes, rawatan hendaklah diberi tanpa berlengah-lengah.


    Kenapa seseorang itu mendapat tekanan darah tinggi?

    Anda boleh mendapat tekanan darah tinggi sekiranya anda merupakan seorang lelaki atau seseorang yang mempunyai latar belakang keluarga mengalami serangan jantung atau angin ahmar (strok) pada usia muda. Faktor lainnya mungkin disebabkan keturunan seperti kecenderungan menghidap darah tinggi atau kegemukan. Bagaimanapun sesetengah faktor risiko ini merupakan sesuatu yang anda sendiri lakukan (pilihan) seperti merokok, suka memakan makanan yang tinggi lemak atau berminyak dan tidak bersenam secukupnya.

    Terdapat beberapa faktor yang boleh dikawal dan ada juga faktor yang di luar kawalan anda. Perhatikan senarai yang tercatat di bawah ini dan lakukan sesuatu untuk menurunkan tekanan darah anda.


    Faktor yang anda boleh kawal
    • Berhenti merokok- untuk mencegah penyempitan saluran darah anda
    • Senaman- boleh membantu menurunkan berat badan dan mengurangkan tekanan darah.
    • Memakan makanan rendah lemak dan seimbang - untuk mengawal berat badan
    • Kurangkan pengambilan alkohol - alkohol meningkatkan tekanan darah anda
    • Kurangkan pengambilan garam - natrium boleh meningkatkan tekanan darah.
    • Kurangkan stres - tekanan mental atau stres boleh meningkatkan tekanan darah.
    • Pil perancang keluarga - sering dikaitkan dengan tekanan darah tinggi.


    Faktor di luar kawalan anda
    • Jantina- kaum lelaki lebih mudah mendapat tekanan darah tinggi
    • Umur- darah tinggi meningkat mengikut umur
    • Bangsa- kajian telah menunjukkan sesetengah kaum/bangsa lebih mudah mendapat penyakit ini.
    • Keturunan- risiko mendapat tekanan darah tinggi adalah lebih tinggi
    • Diabetes- bagaimana diabetes membawa kepada sakit jantung masih belum jelas, tetapi kita tahu bahawa diabetes mencetuskan pembentukan aterosklerosis yang boleh meningkatkan risiko serangan jantung, angin ahmar dan mengurangkan peredaran darah ke bahagian kaki.


    Sumber: Sini

    Bacaan normal ialah 140/90 (systolic/dystolic). Jika mana-mana nombor NAIK dikatakan risiko darah tinggi. Jika mana-mana nombor MENURUN dikatakan risiko darah rendah.

     Vitamin C dikatakan mampu untuk mengekalkan paras tekanan darah kepada paras yang normal. Jom dapatkan Vitamin C selain faedah untuk jantung ia juga dapat meningkatkan antibodi badan dan untuk kulit yang cantik dan mulus.


    Khasiat Vitamin C Untuk Jantung


    Selain itu boleh juga dapatkan Set Healthy Circulatory Shaklee yang terdiri daripada Alfalfa Complex, Omega Guard, Vita-E Complex, Lecithin, Garlic & ESP.


    Hubungi Pn Emalin di 0192500978
    PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

    Apakah itu darah tinggi? Setiap orang mempunyai tekanan darah. Apabila darah dipamkan melalui arteri, daya tenaga akan terhasil pa...

    0 comments:

    Kasihani Saya, Ibu...

    11:55 am emalin mohd 0 Comments

     
    Ibu, tak kesian ke ibu dengan saya? Saya tak nak susu formula tu. Kenapa ibu masih bagi saya? Bukan saya memilih susu formula mana yang sedap atau terbaik tapi saya tak nak susu selain susu ibu. Saya dah kena cirit-birit sebab minum susu formula yang Ibu bagi tapi Ibu tukar pulak ke jenama lain. Saya tak nak, Ibu. Tiada yang lebih baik daripada susu Ibu.
     
    Kenapa semasa ibu berpantang ibu dapat susukan saya secara eksklusif tapi seminggu sebelum ibu kerja ibu asyik bagi saya susu lain? Kenapa ibu? Ibu takda masalah kan?
     
    Ibu sibuk sangat ke nanti sampai tak ada masa untuk pam susu? Tak lama Ibu. 10 minit je maksimum. Kalau pakai double pump lagi cepat Ibu. Ibu pakai handphone mahal-mahal pasti Ibu pun boleh beli pam mahal. Betul tak Ibu? Takkan Ibu tak nak yang terbaik untuk anak ibu ni?
     
    Saya takkan Tanya Ibu kalau Ibu ada masalah kesihatan dan doktor nasihatkan Ibu jangan susukan saya sebab boleh bahayakan nyawa Ibu. Tapi, Ibu sihat kan? Ibu boleh kan susukan saya sebenarnya?
     
    Kenapa Ibu tak nak bagi saya susu ibu? Tak lama je Ibu. 6 bulan pertama saja kemudian boleh tambah ke 2 tahun tu pun selepas 6 bulan tu saya dah makan macam-macam jenis Ibu.
     
    Saya pernah terdengar Ibu lain bercerita Ibu. Seorang Army Mommy yang bertugas di Iraq poskan susu untuk anaknya. Kita sekarang tak berperang pun kan Ibu? Tak sesusah itu kan untuk Ibu mengepam  dan membuat stok susu untuk saya?
     
    Ibu takut 'breast' Ibu kendur ke? Kan ke banyak cara dan produk untuk Ibu. Saya yakin ia takkan mengganggu gugat kasih sayang Ayah pada Ibu. Lagilah saya, anak Ibu. Pasti saya akan sayang Ibu selama-lamanya.
     
    Saya rindu Ibu masa-masa saya menyusu dengan Ibu. Ibu akan lihat saya dengan penuh kasih sayang semasa saya menyusu. Ke Ibu marahkan saya kerana ada masa jadi nakal dan menggigit susu Ibu sampai Ibu menjerit? Jika sebab itu Ibu, maafkan saya Ibu. Saya tak buat lagi. Cuma pohon saya, SAYA NAK SUSU IBU...
     
     
     
     
     
     

      Ibu, tak kesian ke ibu dengan saya? Saya tak nak susu formula tu. Kenapa ibu masih bagi saya? Bukan saya memilih susu formula mana ya...

    0 comments:

    Ubat Demam Dalam 10 Kebaikan Nutriferon

    4:19 pm emalin mohd 0 Comments

    Gambar Semasa Menghantar Jemaah Umrah
     
    Antara tempat yang seorang Muslim ingin pergi adalah Mekah dan Madinah. Saya belum berkesempatan lagi untuk pergi tapi dah ditakdirkan untuk menguruskan program ke sana di tempat kerja saya...Doakan saya akan ke sana juga tidak lama lagi.

    My colleague berkesempatan untuk pergi ke sana baru-baru ini tapi ditakdirkan sehari dua sebelum pergi Miss F ni dah kena demam & selsema. Nampak tak bermaya sampai MC. Kesian pulak kan. Kat sana tak tahu lagilah macam mana sebab cuaca dah berbeza. Jadi, cadangkanlah Nutriferon. Miss F setuju nak cuba pada masa yang sama memang makan Sustain Release Vit C. So bawakan untuk Miss F esok harinya iaitu hari nak pergi menunaikan umrah.

    Bila balik tu tak dan saya nak tanya Miss F bagitau memang berkesan Nutriferon tu. Alhamdulillah, kalau sebelum ni memang lembik tapi minum Nutriferon ni badan bertenaga dan boleh pergi ke semua tempatlah dan jalankan ibadah yang wajib dan sunat. Tak adalah lepas makan ubat nak tidur je kan. Memang recommended especially untuk kita golongan mak-mak yang confirm tak boleh sakit gitu. Kalau sakit mau tongkang pecah rumah tu kan?
     
    Ajaib ke Nutriferon ni? Bukan supplement ajaib tapi kandungannya sangat istimewa. Ada biji labu, biji plantago asiatica, honeysuckle Jepun & bunga safflower. Kandungan dalam Nutrifeon ni yang dapat meningkatkan imuniti badan kita dengan menyediakan askar tambahan untuk berperang dengan musuh dalam badan iaitu bakteria dan virus jahat. Kalau makan ubat, bakteria dan virus tu ditidurkan ja. Habis kesan ubat tu yang demam mendadak balik naik. Betul tak?
     
    Memang amat sesuai 'standby' kat rumah. Jadi, bila kita ke anak kita demam boleh bagi Nutriferon ni ganti ubat demam biasa.

    Nutriferon ni bukan setakat ubat demam je tapi ada banyak faedah lain yang boleh meningkatkan imuniti badan kita.
     
     
    10 KEBAIKAN NUTRIFERON SHAKLEE:

     * Kukuhkan sistem imun dalam masa 3 hari
     
    Kajian menunjukkan interferon mampu meransang dan mempertingkatkan keseluruhan sistem imun tubuh dengan mengerahkan sistem pertahanan semulajadi tubuh untuk membunuh T-cells, B-cells & Makrofag
     
     
    * Bantu lawan kanser dan tumor otak
     
    Polisakariada yang terdapat dalam interferon semulajadi meransang dan mengaktifkan immunoglobulin melawan sel-sel tumor dan kanser.
     
     
    * Bantu kurangkan ketidakselesaan sewaktu kemoterapi
     
    Polisakarida juga membantu mengurangkan ketidakselesaan semasa rawatan kemoterapi dijalankan.
     
     
    * Melindungi daripada Influenza & Selsema
     
    Membantu seimbangkan respon alergi terhadap persekitaran dan pencemaran udara, berkesan melindungi virus mikrob seperti selsema, alergi dan inflamasi dan influenza
     
     
    * Mengurangkan stress dan Kelesuan
     
    Rumusan nutriferon dapat mengurangkan rasa tidak sihat yang disebabkan oleh keresahan, stress, kelesuan dan gaya hidup yang sibuk

     
    * Melambatkan kesan penuaan
     
    Formula unik nutriferon semulajadi yang pertama di dunia sebenarnya dapat meransang pengeluaran makrofag untuk mengurangkan radikal bebas, virus dan kuman dan menjadikan sel-sel kulit lebih sihat dan muda
     
     
    * Mengurangkan infeksi dan sakit kronik pesakit-pesakit hepatitis B & C
     
    Nutriferon shakleedapat mengurangkan infeksi juga meminimumkan ketidakselesaan akibat penyakit hepatitis B & C ini seperti kembung perut, rasa mual, muntah dan lain-lain.
     
     
    * Membantu kesihatan wanita menopous menjadi lebih baik
     
    Gejala-gejala seperti hipertensi, tahap kolestrol yang tinggi, kitaran darah dalam tubuh dan masalah-masalah lain berkaitan menopous dapat diatasi dengan pengambilan nutriferon.
     
     
    * Mengurangkan simptom-simptom ketika pra-haid dan sewaktu haid
     
    Ia mengurangkan simptom yang terjadi akibat ketidakseimbangan sistem endokrin seperti kekejangan otot, sakit belakang, sakit payudara, jerawat, kegelisahan, insomnia dan perubahan emosi yang tidak terjangka.
     
     
    * Membantu dalam pemulihan penyakit;- - Lepromatus (kusta),
    - Leishmaniasis (pelbagai penyakit yang disebabkan oleh jangkitan
    organisma yang dikenali sebagai protozoa)
    - Toxoplasmosis (penyakit yang disebabkan oleh parasit).
     
     
    Untuk pertanyaan dan tempahan:
    Hubungi Pn Emalin di 0192500978 

       Gambar Semasa Menghantar Jemaah Umrah   Antara tempat yang seorang Muslim ingin pergi adalah Mekah dan Mad...

    0 comments:

    Dah Pam Tapi Susu Masih Sikit

    6:06 pm emalin mohd 1 Comments

    Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah.
     
     
     
     
    Sama macam tekad nak menyusukan anak secara eksklusif untuk enam bulan pertama dan 'fully breastfeeding' sehingga 2 tahun dan teruskan lagi penyusuan selagi anak nak. Yang ni saya gelar casual breasfeeder. Anak saya Alhamdulillah rekod menyusu yang sulung sehingga 4 tahun dan adiknya sehingga 2 tahun 9 bulan. Tu pun berhenti sebab adik ketiga dah lahir. Dan sehingga sekarang adik dah berumur 2 tahun 3 bulan masih menyusu. Dah ada tanda nak wean off tapi bila ibunya konsisten minum ESP terus jadi budak ngempeng balik.
     
     
    Ok. Cerita pasal masalah susu sikit. Bila dah lepas 3 bulan atau 6 bulan ada yang mengadu susu sikit. Jadi puaslah try itu ini begitu begini. Semua tips dah buat. Dah pam ikut jadual, breastfeed bila dengan anak tapi susu bila dipam masih tak seperti dulu masa anak umur 3 bulan. Pam sikit sangat. Nak dapatkan 2 auns tu mau lebih setengah jam bila pam. Jadual pam memang konsisten. Nak kata stress kerja, biasalah. Kerja mana tak stress tapi manageable. Lagilah bila dah makan B Complex. Kurang stress rasanya. Tapi kenapa susu masih sikit?
     
     
    Sembang punya sembang, detect pada cara perahan susu ibu. Bila buat Teknit Marmet, nampak liang lagi banyak terbuka dan mengeluarkan susu berbanding pam. Tapi yelah bila tak expert guna Teknik Marmet tu jadi macam lenguh sikit dan ambil masa juga. Kang lama sangat, boss cari pulak.
     
     
    Jadi mungkin pasal pam susu yang digunakan.
     
    Sejak bayi lahir, pam tersebut tak pernah kena servis. Jadi tak tahu samada perlu atau tak spare part pam diganti atau rosak ke atau apa-apa jelah.
     
    Performance pam tu sendiri. Pam juga main peranan. Badan perlu diserasikan dengan pam yang digunakan dan sebab tu terbaik kalau adapat try sebelum beli. Try masa mengandung pun takpe. rasakan suctionnya. Kalau sakit sangat tak sesuailah. Pengalaman saya guna 3 jenis pam iaitu Avent manual, Spectra3 dan Medela Freestyle. Memang lain suction dan input yang dihasilkan pun berbeza tapi setiap orang ada preference sendiri kan?
     
    Sebab tu antara ciri pemilihan pam susu: Ada tempat nak tanya kalau ada masalah prestasi mengepam (walla ayat tak ingat...), after sales servis yang sangat baik antaranya ada spare pump diberikan semasa pam susu dihantar servis, ada tempat servis dan servis serta spare part dengan harga yang berpatutan. Tak gitu? Sama macam kita beli barang lain yang mahal-mahal tu. Biarlah pam tu harganya mahal tapi berbaloi dengan tempoh nak guna. Jangan baru guna 2-3 bulan dah meragam.
     
    Jadinya, bila susu sikit kena tahu punca kenapa susu tu sikit. Kena selesaikan punca susu sikit. Tapi nak tahu punca pun memang kena try and error juga. Yang penting jangan cepat mengalah. Kalau cepat sangat mengalah sure peringkat ni dah give up dan bagi formula milk kan?
     
    Nak cuba Set Penyusuan Terbaik dengan free consultation?
     
     
     
    Hubungi Pn Emalin di 0129500978
     
     
     
    

    Bukan senang nak senang dan bukan susah nak susah.         Sama macam tekad nak menyusukan anak secara eksklusif untuk enam bul...

    1 comments:

    Ubat Sakit Lutut Berkesan - Joint Health Shaklee

    1:31 pm emalin mohd 0 Comments

    Sekarang ni bukan orang tua je sakit lutut. Yang muda-muda pun dah sakit lutut. Yang tak kahwin, badan pun slim pun aa yang menghidap sakit lutut ni. Azabnya..Nak gerak susah. Nak solat pun susah lagi-lagi masa nak rukuk tu sakit sangat. Kurang pelincir orang katakana. Jenuhlah cari makan yang tinggi glukosamin macam kaki ayam... Buat sup sedap tu..
     
    Dah tu nak dibiarkan ke sakit lutut tu? Berapa banyak kaki ayam nak makan baru nak ada kesan? Sekilo dua kilo?
     
    Atas dasar tu, meh kita tengok dan baca apa yang Shaklee ada untuk yang mengalami sakit sendi ni bukan semata-mata sakit lutut. Segala joint yang ada kat badan kita ni kalau sakit memang orang kata boleh demam. Demam urat.
    

     
     
    Shaklee Advanced Joint Health Tablet atau singkatan glamernya AJHT ni mengandungi Ekstrak Boswellia. Boswellia ni dah digunakan sejak tahun ke 5000M oleh perubatan Ayurvedic untuk rawatan ostheoarthritis dan rheumatoid arthritis. Ia memang berfungsi sebagai agen anti radang semulajadi dan menghalang bahan kimia daripada menyerang tulang rawan yang menyebabkan ketidakselesaan sendi.
     
    AJHT ni boleh dimakan oleh vegetarian kerana semua kandungannya adalah daripada tumbuh-tumbuhan seperti sumber untuk glucosamine diperolehi daripada ekstrak jagung. Fungsi glucosamine:
    •  Komponen penting dalam pembinaan blok utamatulang rawan & bendalir synovial
    • Membekalkan pelincir
    • Membekalkan kusyen (menyerap hentakan) antara sendi-sendi
     
    AJHT diperkaya pulak dengan vitamin C yang penting dalam sintesis kolagen. Zinc, tembaga dan mangan yang membantu enzim untuk membina kolgaen dan glikosaminoglikan (komponen tisu penyambung).
     
    Cuba semak balik pil untuk sendi kat rumah tu. Ada kondroitin tak? Kalau ada, mungkin itu sebabnya dah makan berbotol-botol pil untuk sendi dan berkilo kaki ayam dan dibuat sup tapi tak rasa baik langsung. Sebabnya kondroitin sulfat ni mengurangkan keberkesanan penyerapan glukosamin. Pulak tu ada kondroitin yang diekstrak daripada sumber haiwan. Kalau cara kendalian tercemar dah jadi loya, gastrik, pedih hulu hati, cirit-birit, sakit perut dan sebagainya. Kondroitin ni pun boleh bertindak balas dengan warfarin (ubat pencair darah)  iaitu meningkatkan kesan warfarin yang boleh menyebabkan pendarahan dalaman. Pergi jumpa doctor cepat kalau ada ambil ubat yang mengandungi kondroitin dan pada masa yang sama ambil warfarin dan ada Lebam kat badan.
     
     

    Perbandingan AJHT Shaklee dengan Jenama untuk sendi yang lain
     
    Berapa hari makan untuk melihat kesan positif AJHT ni? Kalau ikut kajian santifik bukan sekadar kata-kata orang hari ke 5 dah ada kesan pengambilan AJHT ni.



    Yang ni kata-kata orang tentang AJHT. Meh le beli bagi hadiah kat parents yang sakit sendi dan lutut tu. Kesian dorang nak beribadat pun tak selesa. Shaklee ni HALAL.

     
    TESTIMONI PENGGUNA




     
     


    Hubungi Pn Emalin di 0192500978
    PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall



    Sekarang ni bukan orang tua je sakit lutut. Yang muda-muda pun dah sakit lutut. Yang tak kahwin, badan pun slim pun aa yang menghidap sakit...

    0 comments:

    Shaklee Untuk Tambah Susu Ibu?

    4:01 am emalin mohd 0 Comments

    Assalamualaikum dan Salam Hormat Pembaca semua. Semoga sihat hendaknya.



    Untuk mengekalkan kuantiti susu ibu selain supply vs demand, ibu hanya perlu makan makanan berkhasiat. 


    Makanan berkhasiat? Betul ke makanan yang kita makan setiap hari cukup nutrisinya? Lagilah duduk di bandar yang mana semua perlu dibeli dan pastinya bekalan tersebut mengambil beberapa hari untuk sampai ke tangan pengguna. Berapa banyak nutrisi yang telah hilang. Belum lagi persoalan tentang adakah amalan pertanian baik diamalkan? Ada ke tidak racun perosak digunakan? Adakah ia telah dimodifikasi secara genetik? Banyakkan persoalan..Lainlah zaman dulu masa duduk kampung. Ayam bela sendiri, sayur tanam kat belakang rumah..Beras pun boleh dapat dari kampung sebelah yang bersawah...Ikan, udang boleh menjala di sungai. Sungai kat belakang rumah je.




    Sekarang? Kampung pun dah moden. Tanah cukup-cukup untuk rumah kita je...


    Ada yang kata tipulah kata makanan A makanan B boleh tambah susu. Asalkan hati gembira, semua makanan boleh jadi penggalak susu. Ohhh..tidak!!! Setiap badan manusia berbeza dan unik. Jika saya boleh makan semua makanan dan tidak memberi kesan kepada bayi saya dan juga kuantiti susu ibu tidak semestinya semua orang sama. Ada je kan kawan-kawan kita bercerita jika makan pedas atau masam bayi jadi kembung perut. Owh..jika tak beri kesan bagaimana pulak dengan yang bayinya ada eczema dan ibu makan seafood, bayi yang kena. Pernah dengar tak? Jadi, sememangnya makanan memberi kesan kepada bayi dan juga susu ibu. Ops..tu pasal susu ibu bukan kuantiti susu ibu. Memang betul ke takda makanan yang boleh menambah susu ibu? Cuba taip 'galagtagogue' dan lihat apa yang keluar. Percayalah, memang ada makanan penggalak susu!!

    Makanan Penggalak Susu




    Herba yang dikatakan boleh mengurangkan susu. Berani buat eksperimen? 


    TAPIIIII.............ada banyak jenis makanan penggalak susu ibu. Banyak sangat macam list kat atas...Dan macam saya kata sebelum ini setiap badan unik dan berbeza. Kena try and error tengok yang mana serasi. Kalau dah ada masalah pengeluaran susu ibu agak-gak sempat tak nak cuba semua petua? Makin stress adalah...


    KONSEP PERTAMA DAN PENTING DALAM PENYUSUAN SUSU IBU IALAH DEMAND VS SUPPLY CONCEPT. Konsep ini yang perlu dipenuhi dahulu sebelum nak cuba penggalak susu tapi jika konsep ini telah dipenuhi tapi kuantiti masih tidak seperti yang diinginkan, mungkinkah ia signal bahawa badan kita tidak cukup nutrisi? Jawab dengan jujur sejujurnya adakah kita telah mengosongkan payudara setiap 2-3 jam setiap hari. Pernahkah kita skip jadual walau sekali? 

    Jika konsep demand vs supply tidak dipenuhi, haaaa jangan haraplah semua penggalak susu nak membantu. 

    Jadi, kat mana supplement Shaklee ini membantu? Kenapa ramai kata kuantiti susu ibu berjaya? Ke tu trick penjual je? Serasi ke set ini untuk semua ibu? Kata setiap badan ibu berbeza dan unik....

    ESP & ALFALFA

    Set 3M Shaklee ini amat lengkap ye. Lengkap dari segi nutrisi yang diperlukan oleh ibu menyusukan bayi. Dan ia mengandungi ESP diperbuat daripada soya dan Alfalfa yang memang dikenali seluruh dunia sebagai strong galagtagouge. Jadi, jalan ibu untuk membanyakkan kuantiti susuibu dimudahkan dengan memang soya dan alfalfa dikenali sebagai penggalak susu. Tak adalah nak try satu persatu makanan hingga cuba yang serasi. ESP ni pun dapat memberi tenaga kepada ibu yang pasti kurang tidur dan boleh dijadikan sarapan yang dapat disediakan dengan cepat. 


    B COMPLEX

    Ada juga B Compelx untuk meredakan stress ibu. Pasti stresskan bila tengok susu sikit. Pernah terjadi tak rasa susu penuh dalam payudara tapi bila pam tak nak kuar sebab boss dah panggil-panggil untuk pergi mesyuarat. Jadi, stress pun memberi kesan kepada susu ibu. Tu je ke fungsi B Complex ini? Tidak!! Ada banyak lagi fungsinya. B Complex ini menukar makanan menjadi tenaga jadi ia boleh jadi sebagai energy booster.


    OSTEMATRIX

    Lagi satu yang selalu ibu alami sengal-sengal badan dan sembelit. Dengan Ostematrix boleh membantu ibu tau. Ostematrix ni kalsium yang diperkaya dengan Vitamin D dan magnesium agar penyerapan kalsium di tahap maksimum. Sakit badan dikaitkan juga dengan petanda kurang kalsium yang boleh menyebabkan osteoporosis jika tidak ditangani dari awal.


    VITA-LEA

    Vita-lea ni superb tau. Multivitamin pertama di dunia...wow...Dari kecilkan kalau kurang berat badan ke apa ke antara ubat yang glamour doktor bagi ialah multivitamin. Multivitamin ini umpama semua vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan ada dalam sebiji pil yang comel lote ini. Kesannya kepada badan ibu yang menyusu? Badan ibu akan menjadi cergas dengan vitamin ini. Lazim ibu kurang rehatkan. Pasti penat. Dengan Vita-lea ini membantulah ibu untuk kekal bertenaga dan cergas.


    SUSTAIN RELEASE VITA-C PLUS

    Kalau setiap kali memberus gigi, gusi ibu berdarah dan scratch kulit ada kesan putih tu maksudnya ibu kurang vitamin C tau. Jadi kenalah ambik vitamin C dan lagi satu vitamin C ini meningkatkan imun badan. Bila jadi ibu kalau sakit aduh...haywire rumah betul tak? Nak menyusukan anak nak mengepam kang tak larat plak..betul tak?


    Tepuk dada, tanya diri! Perlu ke tak supplement dan vitamin Shaklee ini? Jika kawan-kawan kita ini dah berjaya dengan Shaklee ini nak tunggu lagi ke?






    Bacaan lain berkaitan Susu Ibu:



    Hubungi Pn Emalin di 0192500978
    PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall


    Assalamualaikum dan Salam Hormat Pembaca semua.  Semoga sihat hendaknya. Untuk mengekalkan kuantiti susu ibu selain supply vs deman...

    0 comments:

    ESP Shaklee Tak Sedap!!

    6:16 pm emalin mohd 0 Comments

    ESP tak sedap? Rasa berketul-ketul macam pasir...bluek...

    Betul ke tak sedap? Kalau tengok resepinya macam SEDAP..

    Resepi ESP:


    ESP + Jus
    ESP + Nesvita
    ESP + Yogurt
    ESP + Fresh milk
    ESP + Susu tepung
    ESP + Hot chocolate
    ESP + Milo / Horlicks
    ESP + Susu strawberi
    ESP + Freshmilk + Oreo
    ESP + Celery + Epal hijau
    ESP + Susu perisa Strawberi + Buah strawberi
    ESP + Fresh milk + Oat + Serbuk koko + Madu
    ESP + Freshmilk + Kurma + Almond + Buah (Kurma direndam di dalam susu sebelum diblend dengan semua bahan)
    ESP + Performance drink Shaklee + Mealshakes Shaklee (Ni pasti bertenaga terutama yang sedang berpuasa)


    ESP + Mealshakes + Susu Strawberi
    Jadi, apa yang punca tak sedapnya? Antara puncanya ialah membancuh dengan menggunakan sudu sahaja dan kurang 'shake'. Kena goyang lebih sikit untuk 'shake' tu. Biar sebati dan boleh bakar kalori juga.

    Lagi satu sebab ESP ni protein, jadi ESP tak boleh bancuh dengan air panas. Protein musnah pada suhu tinggi. Jadi sia-sia nanti tak dapat nutrisi.

    Shaklee pula dah bagitau siap-siap, sehari boleh minum maksimum 3 sudu ESP sahaja. Tak payah lebih-lebih. Jadi, boleh buat samaada:

    • 1 sudu untuk pagi, petang & malam
    • 2 sudu pagi & 1 sudu petang
    • 3 sudu pagi
    • 1 sudu sahaja sehari sekali pun boleh juga

    Apa yang best sangat ESP Shaklee ini? Jom tonton video ini.




    Selain daripada itu. ia juga:

    1) Milkbooster
    2) Susu menjadi lebih pekat
    3) Menghilangkan parut sebab ESP kan protein dan sel kulit terbentuk dari protein.
    4) Kulit menjadi, gebu, mulus & berseri
    5) Memberikan kesan kenyang yang lama sebab Glisemik Indeks 39 sahaja
    6) Memberikan tenaga serta-merta dan kekal lama
    7) Menganjalkan payudara
    8) Baik untuk ibu hamil kerana membekalkan protein yang mana kekurangan protein boleh menyebabkan keguguran
    9) Baik untuk pesakit diabetes kerana kadar GI rendah
    10) Boleh membantu untuk pengurusan berat badan kerana 105Kcal sahaja untuk 3 sudu ESP



    


    p/s: Apa resepi ESP korang? Jom share


    Hubungi Pn Emalin di 0192500978
    PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall


    ESP tak sedap? Rasa berketul-ketul macam pasir...bluek... Betul ke tak sedap? Kalau tengok resepinya macam SEDAP.. Resepi ESP: ESP ...

    0 comments:

    Skin Care Shaklee Product - Nutriwhite atau Enfuselle

    2:22 pm emalin mohd 0 Comments

    Lengkap rupanya barang kat Shaklee ini. Kalau sebelum ni asyik promote vitamin untuk kecantikan kulit, kali ni jom kita lihat rangkaian Set Skin Care yang Shaklee keluarkan. Kalau gabung Set Skin Care dengan vitamin kecantikan kulit Shaklee sure hasilnya bombastic. Betul tak?
     
    Skin Care Shaklee ada 2 jenis jadi untuk hasil yang mantap kenalah tahu yang mana satu sesuai kan?
     
    1. Skin Care Nutriwhite
    2. Skin Care Enfuselles
     
    SKIN CARE NUTRIWHITE 
    Sesuai untuk kulit normal yang tidak sensitif dan tidak berjerawat. Lihat 'packaging' putih sucikan?
     
     

     
    SKIN CARE ENFUSELLES 



    Sesuai untuk yang mempunyi masalah kulit seperti berminyak, jerawat dan kering.

    Dibahagikan kepada 2 jenis:

    Untuk yang mempunyai kulit normal dan kering serta sensitive




    1) Hydrating Cleansing Lotion :

    Emulsi berkrim ini bertindak menanggalkan kotoran, bahan pencemaran dan mekap tanpa menjejaskan lapisan minyak semulajadi kulit.
    • Emolien yang kaya serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit halus, seimbang dan berseri
    • Mencerahkan tona kulit
    • pH yang seimbang
    • Hipoalergenik

    2) Hydrating Toner :
    • Terbukti secara klinikal
    • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
    • pH yang seimbang
    • Rumusan tanpa alkohol yang menyejat dengan cepat tanpa mengeringkan kulit
    • Melindungi lapisan minyak semulajadi kulit, menyucikan dan melembutkan dengan ekstrak witch hazel dan kamomil

    3) Hydrating Moisturizer :

    Melembapkan Kulit Sehingga 24 Jam
    Krim tanpa minyak dan tidak melekit yang kaya dengan agen pelembap bagi menyerlahkan kehalusan dan keanjalan kulit dengan serta-merta.

    Terbukti secara klinikal:
    • 102% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
    • 195% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
    • 21% pengurangan kedutan dalam masa 28 hari
    • Kesan yang ketara dapat dilihat dengan serta-merta, dan ia berterusan sehingga 24 jam
    • Garis-garis halus berkurangan dengan ketara
    • Hipoalergenik

    4) Eye Treatment :

    Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara

    Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus.

    Terbukti secara klinikal:
    • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
    • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
    • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
    • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
    • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
    • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
    • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
    • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.


    Untuk yang mempunyai kulit normal dan berminyak serta berjerawat



    1) Purifying Cleansing Gel :

    Gel berbusa bertindak dengan lembut untuk menyingkirkan bahan pencemaran, mekap dan minyak berlebihan.

    • Bahan-bahan khas serta tambahan Vitamin E menjadikan kulit terasa segar dan lembut
    • Mencerahkan tona kulit
    • pH yang seimbang
    • Hipoalergenik

    2) Purifying Toner :

    Dengan Tiga Tindakan Untuk Menghentikan Kerosakan Pro-Oksida

    • Terbukti secara klinikal
    • Meneutralkan kerosakan sel akibat tindak balas kulit dengan besi dalam air paip
    • pH yang seimbang
    • Menyegarkan dan memperhalus kulit dengan ekstrak likoris, ginseng dan witch hazel
    • Meminimumkan kemunculan liang-liang yang besar pada kulit
    • Membantu mengawal kulit berminyak
    • Hipoalergenik

    3) Balancing Moisturizer :

    Formula Ringkas untuk Menyubur dan Melembapkan Kulit
    Formula yang ringkas, tidak berminyak dan mampu mengawal pengeluaran minyak pada wajah bertindak dengan membekalkan kelembapan segera yang kulit anda perlukan bagi menjadikan wajah kelihatan halus serta tidak berkilat.

    Terbukti secara klinikal:

    • 146% peningkatan keanjalan kulit dalam masa 28 hari
    • 268% pengurangan garis-garis halus dalam masa 28 hari
    • 173% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa 28 hari
    • Membantu mengembalikan keseimbangan minyak pada kulit
    • Hipoalergenik

    4) Eye Treatment :

    Garis-Garis Halus dan Kedutan Tidak Lagi Ketara
    Mengurangkan kemunculan garis-garis halus dan kedutan serta menghilangkan sembap bawah mata dengan bantuan pelbagai nutrien dan botani khusus

    Terbukti secara klinikal:

    • 233% pengurangan kedutan pada kulit dalam masa dua minggu
    • 120% peningkatan kekenyalan dan keanjalan kulit dalam masa dua minggu
    • 209% pengurangan garis-garis halus pada kulit dalam masa lapan minggu
    • 32% peningkatan kemampuan kulit untuk menahan lembapan lebih lama dalam masa lapan minggu
    • Ton kulit yang kembali sekata dalam masa 12 minggu
    • Kandungan botani anti-penuaan dan vitamin C memberikan faedah yang ketara pada kulit halus di sekeliling mata
    • Juga sesuai untuk bahagian leher dan mulut
    • Hipoalergenik, diakui oleh pakar-pakar oftalmologi dan selamat untuk pemakai kanta lekap.


    Banyaknya?? Nak pilih yang mana? Pilih yang asas dahulu. Apa yang asas kita selalu gunakan? Tak lain tak bukan Cleanser & Toner bukan? Jadi, apa tunggu lagi. Jom beli. :)


    Hubungi Pn Emalin di 0192500978
    PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

    Lengkap rupanya barang kat Shaklee ini. Kalau sebelum ni asyik promote vitamin untuk kecantikan kulit, kali ni jom kita lihat rangkaian Set...

    0 comments: