Vitamin C Terbaik Di Pasaran Bersama Testimoni Pengguna

11:34 pm emalin mohd 0 Comments

Vitamin C Shaklee, memang popular di kalangan penggemar produk Shaklee, kerana khasiatnya yang terbaik dan paling popular di kalangan mereka yang mementingkan kesihatan kulit.


Secara ringkas, kebaikan Vitamin C Shaklee adalah seperti berikut:

  • Mengekalkan integriti sel
  • Menggalakkan gigi, gusi, tulang, otot dan salur darah supaya sihat
  • Menolong mengurangkan symptom alergi
  • Anti-oksidan semula jadi
Kenapa perlu memilih Vitamin C Shaklee sedangkan banyak lagi vitamin C lain di pasaran?
Vitamin C Shaklee ini sustain released atau dikenali sebagai “Sains pembebasan berterusan secara semulajadi” vitamin c shaklee telah direka oleh Shaklee. Setiap tablet Vitamin C mengandungi 7.5 hidangan sebiji buah termasuk kulitnya (500mg) dan pembebasan 1.5 Vitamin C buah tersebut ke dalam tubuh kita setiap jam. Ujian klinikal telah membuktikan vitamin C di dalam 2 tablet Vitamin Shaklee (di dalam jurang masa 5 jam) mampu kekal di dalam plasma darah kita selama 24 jam. Setiap tablet mengandungi 120mg bioflavonoid (25% dari bioflavonoid, diekstrak dari kulit buah) yang juga dikenali sebagai Vitamin C Complex. Ia mempunyai kemampuan meningkatkan keberkesanan vitamin C di dalam tubuh kita, melegakan inflamasi, menentang infeksi bakterian dan radikal bebas.
Selain daripada itu, pengambilan vitamin C tidak akan menyebabkan ketidakselesaan pada perut seperti pengambilan buah sitrus yang berlebihan. Ini disebabkan vitamin C Shaklee dihasilkan oleh jagung!
Selain itu, kebaikan Vitamin C Shaklee yang lain adalah:
1. Membentuk collagen – Merangsang pembentukan collagen. Collagen adalah sebatian asas otot, tisu, gusi, rangka dan tulang rawan. Oleh itu ianya mampu mempertingkatkan kedut dan menghalang otot menjadi lembik.
2. Memperbaiki Simptom Pendarahan – Kekurangan vitamin C adalah penyebab gusi berdarah, lebam di kulit, pemulihan kecederaan yang lambat, kulit kering, ruam dan kulit kasar.
3. Peningkatan Sistem Imun – Membina sel darah merah yang sihat untuk menyerap zat besi yang lebih baik, membantu sel darah putih menentang bakteria dan kuman, mengukuhkan sistem imun, mempertingkatkan alergi hidung dan kulit, asthma. Juga menyingkatkan waktu pemulihan dan mengurangkan symptom flu dan selesema.
4. Memerangi kanser – Ia adalah satu-satunya anti-oksidan yang berkuasa, mampu meningkatkan interferon semulajadi tubuh dan merangsang pengeluaran T-cells untuk melawan sel-sel kanser dan membuang kimia berbahaya dari tubuh kita dengan berkesan. Ia juga mampu menghapuskan radikal bebas sebelum ia menyerang sel-sel kita.
5. Mencantikkan Kulit – Ambil vitamin C setiap hari untuk kulit yang lebih cerah, melambatkan penuaan, dan menyekat pembentukan pigmen. Pigmen adalah penyebab utama kejadian jeragat.
6. Memperbaiki Insomnia – Ia memperbaiki insomnia, stress masalah berkaitan mental seperti keresahan.
7. Mengekalkan Kolesterol Sihat – Ianya mampu mengurangkan kolesterol dan tekanan darah, mengekalkan kapilari darah yang sihat, menghindarkan arteriosclerosis, thrombus, menghalang pendarahan dalaman, hidung berdarah, pendarahan serebral dan skurvi.
Memang betullah testimoni pengguna ini yang amat berpuas hati dengan Vitamin C Shaklee. Jom kita lihat perubahan pada diri mereka.








Untuk tempahan SUPPLEMENT anda, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 019 250 0978
SID 968112


Atau boleh membuat pembelian terus SECARA ONLINE melalui:





Vitamin C Shaklee, memang popular di kalangan penggemar produk Shaklee, kerana khasiatnya yang terbaik dan paling popular di kalangan merek...

0 comments:

7 Doa Yang Baik Untuk Diamalkan

10:00 pm emalin mohd 0 Comments

Antara doa-doa yang baik untuk diamalkan seisi keluarga.


.
1. Doa 8 dalam 1 (Doa duduk antara 2 sujud)

Ampunilah dosaku
Kasihanilah aku
Tutuplah segala kekuranganku
Angkatlah darjatku
Berilah rezeki kepadaku
Berilah petunjuk kepadaku
Berilah kesihatan kepadaku
Berilah keampunan kepadaku


.
2. Surah Ar-Rahman 1-4 ( Untuk kuat ingat )

بِسْمِ ٱللَّهِ ٱلرَّحْمَٰنِ ٱلرَّحِيمِ 
1. ٱلرَّحْمَٰنُ
2. عَلَّمَ ٱلْقُرْءَانَ
3. خَلَقَ ٱلْإِنسَٰنَ
4. عَلَّمَهُ ٱلْبَيَانَ
5. ٱلشَّمْسُ وَٱلْقَمَرُ بِحُسْبَا
.
3. Surah Taha 1-5 ( Untuk lembut hati )

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
1. طه
2. مَآ أَنزَلْنَا عَلَيْكَ ٱلْقُرْءَانَ لِتَشْقَىٰٓ
3. إِلَّا تَذْكِرَةً لِّمَن يَخْشَىٰ
4. تَنزِيلًا مِّمَّنْ خَلَقَ ٱلْأَرْضَ وَٱلسَّمَٰوَٰتِ ٱلْعُلَى
5. ٱلرَّحْمَٰنُ عَلَى ٱلْعَرْشِ ٱسْتَوَ
.
4. Surah Al-Kauthar ( Untuk keberkatan/ Kepuasan baca sebelum makan/masak )

بِسمِ اللَّهِ الرَّحمٰنِ الرَّحيمِ
1.  إِنَّآ أَعْطَيْنَٰكَ ٱلْكَوْثَرَ
2. فَصَلِّ لِرَبِّكَ وَٱنْحَرْ
3. إِنَّ شَانِئَكَ هُوَ ٱلْأَبْتَرُ
.
5. Doa Elak Mudarat 3x pagi, 3x petang - 

بِسْمِ اللَّهِ الَّذِي لَا يَضُرُّ مَعَ اسْمِهِ شَيْءٌ فِي الْأَرْضِ وَلَا فِي السَّمَاءِ وَهُوَ السَّمِيعُ الْعَلِيمُ
.
6. Surah Taha 25-28 ( Untuk mudah difahami )

  25. قَالَ رَبِّ ٱشْرَحْ لِى صَدْرِى
26. وَيَسِّرْ لِىٓ أَمْرِى
27. وَٱحْلُلْ عُقْدَةً مِّن لِّسَانِى
28. يَفْقَهُوا۟ قَوْلِى
.
7. Ayat Seribu Dinar ( Mendapat rezeki yang tidak disangka-sangka )

وَمَنْ يَتَّقِ اللَّهَ يَجْعَلْ لَهُ مَخْرَجًا (2) وَيَرْزُقْهُ مِنْ حَيْثُ لَا يَحْتَسِبُ وَمَنْ يَتَوَكَّلْعَلَى اللَّهِ فَهُوَ حَسْبُهُ إِنَّ اللَّهَ بَالِغُ أَمْرِهِ قَدْ جَعَلَ اللَّهُ لِكُلِّ شَيْءٍ قَدْرًا(


CERAMAH AGAMA @ OFFICE OLEH:
Dr. Hj. Azlan Hj. Shaiful Baharum
Pensyarah Kanan USIM

Antara doa-doa yang baik untuk diamalkan seisi keluarga. . 1. Doa 8 dalam 1 (Doa duduk antara 2 sujud) Ampunilah dosaku Kasi...

0 comments:

Cara Menghilangkan Jeragat Dalam Masa Sebulan

5:28 pm emalin mohd 0 Comments

Jeragat! Jika kulit wajah tidak dijaga dari awal terutamanya tidak melindungi kulit dengan UV protection, jeragat akan mula kelihatan. Rasa stress seakan-akan ingin diberus dengan berus dawai untuk menghilangkannya. Dan sekiranya dibiarkan ia akan menebal sehingga seperti satu tompokan hitam di kawasan kulit wajah terutama pada pipi.


Berdasarkan pengalaman beberapa saudara terdekat yang cuba membuat rawatan di klinik sememangnya bajet yang besar diperlukan. Maka betullah perumpaan "Preventive is better than cure". Dan baru-baru ini pula, ada yang sedang survei rawatan menghilangkan jeragat ini mencecah lima (5) angka.

Jadi apa alternatif yang ada? Jom kita ketahui cerita kawan kita ini ya.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Saya adalah pengguna tegar Vivix sejak Mei 2017, dulu pernah juga cuba Vivix, tapi konsisten macam sekarang. Kesan Vivix kepada kulit saya tidaklah begitu cepat mungkin sebab saya tidak melindungi kulit dengan sun block bila keluar rumah.
.
ESP dengan Vita C memang supplement harian saya. Dari mula saya bersama Shaklee sampailah sekarang. Ada jugalah stop setahun dua waktu tidak aktif. Masa itu memang nampak muka kusam, tenaga pun entah ke mana.
.
Jadi, mula pada bulan Julai saya ambil Collagen pula. Bertekad mau cantik sudah, sebab disangka umur 40an. Perempuan mana yang tidak suka bercantik? Biarpun saya tidak kisah, tapi untuk suami tercinta mestilah mau cantik kan?
.
30 Julai 2017, saya ambil gambar ini selepas habis 1 kotak Collagen. Sebelum 30/7/17, pori pori saya lagi besar dari ini. Lagi teruklah pendek kata. Jadi saya tambah GLA Complex dari saat itu. Secara tidak langsung, saya amal Set The Radiant 4 bermula dari 30/7/2017.
.
Semakin hari, saya sendiri merasakan kulit muka saya semakin baik. Jeragat semakin berkurang. Dan yang paling saya perasan adalah kulit tidak lagi kusam macam dulu. Belum flawless lagi, tapi nampak perbezaan selepas 1 bulan.
.
Harap testimoni saya ini memberi manfaat kepada yang lain. Jangan putus harapan, cuba The Radiant 4, pasti ada harapan. Tidak cuba, janganlah mengharap.
.
Ini cerita beliau (Girllyen Marcie) seorang pengguna yang berpuas hati dengan set The Radiant 4. Kesan yang dialami seawal sebulan. 😎😎



Untuk tempahan SUPPLEMENT anda, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 019 250 0978
SID 968112

Jeragat! Jika kulit wajah tidak dijaga dari awal terutamanya tidak melindungi kulit dengan UV protection , jeragat akan mula kelihatan. Ras...

0 comments:

Cara Mengatasi Rambut Kusut Anak

4:53 pm emalin mohd 0 Comments

Setelah anak pertama dan kedua anak lelaki rasa gembira apabila dapat anak perempuan. Sebagai ibu lagi teruja untuk membela rambut anak agar menjadi panjang. Bolehlah ditocang, ikat dua dan sebagainya. Nampak comelkan?

Tapi masalahnya jika rambut anak ada masalah kusut atau omputih kata tangled hair. Kalau ikut iklan syampu, masalah yang dihidapi oleh anak bukan tersekat di skala 7 ke 8 kalau guna jari. Masalahnya tersekat di skala 1. Terjerit-jerit anak masa disikatkan rambut. Kadang ibu pun kecewa dan sikat apa yang boleh sahaja. 




Antara tips yang dikongsikan oleh para ibu untuk mengatasi masalah rambut kusut anak ialah:

1. Memilih syampu khas untuk rambut kusut
Lihat pada botol syampu tersebut dan ada dinyatakan untuk "Tangled hair". 

2. Memakai perapi /conditioner 
Menggunakan perapi akan mengurangkan kusut pada rambut anak.

3. Menyapu minyak pada rambut anak
Ibu boleh memilih apa-apa minyak yang sesuai seperti minyak argan untuk disapukan pada rambut anak.

Namun, bagi saya yang telah menggunakan kesemua tips ini, seakan masalah ini tidak selesai. Kusut itu masih ada. Saya masih lagi mencari-cari satu produk penjagaan rambut yang boleh mengurangkan kusut dan lama-kelamaan walaupun tidak menggunakan produk tersebut, masalah kusut itu sudah tiada.

Dan akhirnya, setelah menggunakan produk ini selama seminggu setiap hari selepas mandi sememangnya rambut kusut semakin kurang. Ada harinya saya tidak memakaikan pada anak dan semasa menyikat rambut anak kusut sudah tiada.




Jadi bagi ibu yang mengalami masalah yang sama boleh cuba L'oreal Elseve Extraordinary Oil ini. Hanya sapu pada rambut dan biarkan kemudian sikat seperti biasa. Masa mula-mula pakai setiap hari dan kemudian boleh selang seli. Lama-kelamaan rambut anak tidak lagi kusut.

Terima kasih kepada kakak ipar yang telah memperkenalkan produk ini kepada saya. Suka sangat!

Korang ada tips lain untuk mengatasi masalah rambut kusut anak?


Setelah anak pertama dan kedua anak lelaki rasa gembira apabila dapat anak perempuan. Sebagai ibu lagi teruja untuk membela rambut anak aga...

0 comments:

Makanan Untuk Diet Supaya Cepat Kurus

4:13 pm emalin mohd 0 Comments

Orang kata kalau nak kurus makan ikan. Dan ikan yang selalu dijadikan contoh ialah ikan salmon. Cara masakan salmon (almaklumlah) makanan barat selalunya grill ditabur dengan lada hitam.


Kenapa agaknya Ikan Salmon sangat popular di dalam tips untuk menguruskan badan atau mengurangkan berat badan?

Ikan salmon sebenarnya mengandungi OMEGA 3. Namun bukan ikan salmon sahaja yang ada Omega 3. Sebenarnya ikan tenggiri (5134 mg per 100 gram) mengandungi kandungan Omega 3 yang lebih tinggi daripada salmon (2260 mg per 100 gram).  Selain itu, ikan sardin, tiram dan ikan bilis juga mengandungi Omega 3 yang tinggi. Bagi yang tidak mengamalkan ikan, kandungan Omega 3 juga terdapat di dalam flaxseed, chia seed dan juga kacang soya.

OMEGA 3 adalah sejenis lemak namun bukan lemak yang menggemukkan. Ia adalah sejenis lemak yang membantu untuk kurus atau mengurangkan berat badan.

 

Bagaimana sebenarnya Omega 3 ini mencairkan lemak di dalam badan kita atau menjadikan seseorang kurus ?

(1) Omega-3 meningkatkan sensitiviti insulin. Insulin yang kurang sensitif membuatkan badan sukar untuk membakar lemak.

(2) Omega-3 mengurangkan keradangan sekaligus membantu memecahkan lemak.

(3) Omega-3 membantu memulihkan kesakitan otot sekaligus menjadikan program senaman kita jadi lebih berkesan.

(4) Omega-3 menghalang perkembangan gen lipogenic yang bertanggungjawab mengumpul lemak dalam badan.

(5) Omega-3 membantu badan mensintesis protin dgn baik dan membina otot. Apabila otot sihat, pembakaran lemak berlaku dengan lebih cepat.



Walau bagaimanapun, bagi mendapatkan berat badan dan body yang sihat serta cergas seharusnya pemakanan yang seimbang, senaman dan sebaiknya mengamalkan juga supplement untuk memastikan lompong nutrisi dipenuhi.

DI MANA BOLEH DAPATKAN OMEGA 3 DALAM BENTUK SUPPLEMENT?



Shaklee mengeluarkan supplement Omega 3 yang dikenali sebagai Omega Guard yang mengandungi DHA dan EPA beserta minyak ikan yang diperlukan oleh badan. Ia telah menjalani satu proses bagi memastikan tiada kandungan tercemar di dalam minyak ikan tersebut.




Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Orang kata kalau nak kurus makan ikan. Dan ikan yang selalu dijadikan contoh ialah ikan salmon. Cara masakan salmon (almaklumlah) makanan b...

0 comments:

Kereta Toyota Wish Terpakai Untuk Dijual

4:09 pm emalin mohd 0 Comments

Apabila anak dah masuk 3, pasti ada yang terfikir nak menukar kereta compact atau sedan kepada kereta MPV bukan?
Ini bukan orang lain. Saya sendiri ingin menjual Kereta Toyota Wish kesayangan keluarga kecil kami. 
Kereta dalam keadaan baik dengan pelbagai aksesori termasuk skirting. Suami saya memang suka sangat mekapkan kereta ini. 
Cumanya kami terpaksa jual disebabkan kereta tidak dipakai lagi. Hanya berada di tempat parking kereta sahaja. Rugi bayar bulanan tetapi tidak digunakan.
Baki di bank setakat bulan ini berjumlah RM75,000 (Ogos 2017) namun saya ingin menjual pada harga RM70,000 sahaja.
Jika ingin test drive dan inginkan info lanjut, hubungi nombor telefon suami saya seperti yang tertera di poster.


Tolong sebarkan ya pada kenalan tuan / puan yang sedang mencari-cari kereta MPV Toyota Wish.

Apabila anak dah masuk 3, pasti ada yang terfikir nak menukar kereta compact atau sedan kepada kereta MPV bukan? Ini bukan orang la...

0 comments:

Kain Vietnam Silk Murah

4:51 pm emalin mohd 0 Comments

Kalau ke Vietnam tak sah kalau tak memborong kain Vietnam Silk bukan? Kainnya yang cantik, jatuh terletak dan nampak eksklusif. Namun, kain Vietnam Silk sendiri mempunyai pelbagai gred. Gred yang tinggi semestinya lebih selesa dan kain tidak panas berbanding dengan gred yang lebih rendah.

Kali ini, Comfy Cosy menawarkan tawaran yang cukup istimewa iaitu pembelian Kain Vietnam Silk dengan diskaun sebanyak 50%. Ya separuh harga daripada harga asal.

Kita lihat dulu kain Vietnam Silk yang ditawarkan ya.



















Sebenarnya ada banyak lagi jenis kain Vietnam Silk. Bagi yang suka berkaki, ada kain Vietnam Silk Cempaka, Dahlia, Orkid dan Prisma. Boleh juga melihat koleksi kain tersebut di https://www.comfycosy.com.my/

Sudah berkenan? Haa..ini caranya untuk mendapatkan diskaun sebanyak 50%.


💳💳💳 💳💳💳 💳💳💳 💳💳💳

TAWARAN CC MEMBERSHIP

Comfy Cosy menawarkan CC membership kepada SEMUA.

APA KELEBIHAN CC MEMBERSHIP?

💎 Potongan 20% istimewa pada hari lahir CC members

💎 Potongan 15% istimewa pada hari lahir ahli keluarga, pasangan, anak-anak dll

💎 Agen Dropship berdaftar layak menerima komisen bermula dari kadar minima 10% daripada jumlah jualan bulanan

💎 Tempoh expired CC membership sehingga 2 tahun.

💎 Boleh beli untuk diri sendiri dan dapat 10% cashback

Untuk mendapatkan CC Membership, 

Tuan/Puan PERLU mengisi maklumat peribadi di link berikut
 https://drive.google.com/open?id=13HSwI7NZF9QeaiEArGzh1O2VKmSC8vZeocc5fRMP9TI 

Tuan/Puan juga PERLU membuat pembelian pertama untuk mengaktifkan CC Membership dengan harga istimewa iaitu potongan 50%. 

Selain itu, untuk menggunakan CC Membership, tuan/puan perlu membeli di laman rasmi Comfy Cosy
*http://www.comfycosy.com.my/*

💳💳💳 💳💳💳 💳💳💳

Letakkan nama saya, Pn Emalin Mohd sebagai upline anda.

Hubungi saya (Whatsapp / SMS) 0192500978 untuk sebarang pertanyaan.

Happy shopping uols.

Kalau ke Vietnam tak sah kalau tak memborong kain Vietnam Silk bukan? Kainnya yang cantik, jatuh terletak dan nampak eksklusif. Namun, kain...

0 comments:

Senaman Senang Dilakukan Oleh Wanita Di Rumah

3:57 pm emalin mohd 0 Comments

Golongan wanita ini memang ingin slim kan badan. Jika sudah bersalin, ingin kempiskan perut. Nasihat yang selalu didengari, bersenam! Tapi hakikatnya, golongan ibu sahaja yang mengetahui betapa sukarnya mencari masa untuk bersenam. Namun keinginan itu tetap ada.




Saya pun alami masalah yang sama. Ingin jogging selepas balik bekerja namun memikirkan masa untuk ambil anak di taska dan sekolah dan kemudian berkejar balik untuk memasak. Sudahnya memang padamlah hasrat jogging.

Kemudian, cuba pula beberapa senaman dengan mengikutinya di YouTube. Tidak semua pergerakan senaman itu mudah. Dan ada yang baru buat kita rasa sudah berputus asa kerana begitu sukar sekali untuk mengikuti pergerakannya.

Jadi bagi yang ingin berjinak untuk bersenam dan mengeluarkan peluh di rumah, saya cadangkan cubalah ikuti senaman oleh Bipasha Basu. 


Nampak mudah bukan pergerakannya? Namun ada kesan pada badan. Jika baru pertama kali melakukan senaman setelah bercuti sekian lama, memang terasa juga kepenatannya ada step yang sukar untuk diikuti akibat penat. Bukan akibat kesukaran step tersebut.

Kesan kali pertama melakukannya? Memang lenguh terutama di bahagian kaki dan lengan. Jika mampu untuk lakukan lagi keesokan harinya, teruskan. Jika tidak cuti dahulu dan lusa buat semula. Jangan pula cuti sebulan. Memang tiada impak begitu.

Kalau rasa tersangat lenguh, saya cadangkan ambillah Ostematrix. Bukan sebab apa pun. Disebabkan dalam Ostematrix ada magnesium. Kalau kita lihat fungsi magnesium ini antaranya ialah untuk pergerakan otot.

ubat sengal


"A major function of magnesium is its role in muscle relaxation and contraction. Your body uses magnesium to regulate muscle and nerve control. If you do not get enough dietary magnesium, you could experience muscle weakness, continued muscle contraction or twitching and fatigue." Dipetik dari livestrong


Tengah cari supplements?
Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Golongan wanita ini memang ingin slim kan badan. Jika sudah bersalin, ingin kempiskan perut. Nasihat yang selalu didengari, bersenam! Tapi ...

0 comments:

4 Punca Kesukaran Hamil Dan Cara Mengatasinya

5:30 pm emalin mohd 0 Comments

Kebanyakan pasangan yang berkahwin memperolehi zuriat tanpa sebarang kesukaran. Masa yang ditunggu pula tidak terlalu lama.

Namun begitu, satu daripada enam atau tujuh pasangan mempunyai masalah kesuburan dan secara perubatannya ia dipanggil sebagai subfertiliti. Ia bermaksud kesukaran untuk hamil walaupun telah melakukan hubungan seks secara tetap tanpa pelindung selama dua tahun. 
Bagaimanapun rawatan biasanya akan diberikan selepas setahun berkahwin. Ini tidak termasuk pasangan yang mempunyai masalah organ seksual yang tidak berfungsi kerana tidak mampu untuk menghasilkan atau mengekalkan ereksi atau ejakulasi.
Salah satu daripada sebab utama ketidaksuburan adalah kerana pasangan hanya mula merancang untuk menambah bilangan ahli keluarga pada usia yang lewat. Ini adalah faktor utama bagi wanita yang kadar kesuburan menurun dengan peningkatan usia. 
Bagi wanita yang berumur di antara 35 hingga 39 tahun peluang untuk hamil akan berkurangan separuh daripada wanita yang berumur di antara 19 hingga 26 tahun. 
Tambahan pula terdapat perbezaan rasa badan apabila hamil di umur 30an berbanding di umur 20an. Namun jika jodoh sampai lewat, apakan daya. Yang penting usaha untuk kekal subur.
Sebab-sebab
Di antara sebab-sebab ketidaksuburan adalah
1. Masalah berkaitan ovulasi (penghasilan telur): 
Masalah ovulasi boleh disebabkan oleh sindrom polycystic ovarian, hormon yang tidak seimbang, kekurangan atau berlebihan berat badan, sakit kronik dan pembedahan pada ovari.
2. Struktur tiub fallopio dan kaviti uterus yang tidak jelas: 
Kemungkinan kerosakan pada tiub fallopio disebabkan tiub berkenaan tersumbat atau telah rosak. Ini mungkin akibat daripada jangkitan penyakit kelamin (STD), pembedahan sebelumnya atau masalah endometriosis.
3. Tahap kualiti sperma yang kurang atau abnormal pada lelaki. 
Ketidaknormalan ini meliputi bilangan sperma, pergerakan sperma dan atau rupa bentuk sperma. Keadaan ini berpunca sama ada daripada keabnormalan kongenital, masalah hormon, jangkitan pada testis (contoh; demam campak), testis yang termasuk, pendedahan kepada radiasi / bahan kimia, merokok, obesiti dan varicocele.
4. Bagi sesetengah pasangan pula mungkin sebab-sebabnya tidak dapat dikenal pasti dan digolongkan sebagai ‘unexplained subfertility’. Tekanan juga mungkin menjadi faktor tetapi agak sukar untuk dikategorikan.
 Komplikasi
Pasangan mestilah mendapatkan nasihat daripada pakar perubatan selepas dua tahun ketidaksuburan memandangkan kelewatan atau penangguhan boleh menyebabkan kadar kesuburan menurun di kalangan wanita atau memburukkan lagi keadaan sedia ada.
Rawatan
Beberapa ujian asas boleh dijalankan oleh pakar. Ini termasuklah analisis air mani bagi lelaki dan ujian berkaitan hormon pada hari ke-21 bagi ovulasi untuk wanita jika haid datang setiap 28 hari. 
Jika ketidaknormalan ditemui semasa ujian klinikal pesakit harus dirujuk kepada pakar kesuburan. Melaluinya pemeriksaan lanjut ke atas tiub fallopio, kaviti uterus dan sebagainya akan dijalankan. Ia dilakukan menggunakan imbasan ultrabunyi (melalui imbasan trans-vagina), imbasan radiologi iaitu HSG (histerosalpingogram) atau pembedahan kecil secara invasif (laparoskopi atau histeroskopi).
Pemilihan rawatan termasuk rangsangan ovulasi dengan ubatan kesuburan dan pemantauan dengan imbasan ultrabunyi serta inseminasi sperma suami ke dalam rahim (permanian beradas). 
Sesetengah pasangan pula mungkin memerlukan teknik perubatan yang lebih maju. Teknik ini adalah in-vitro fertilization, IVF (bayi tabung uji) di mana telur (ovum) disenyawakan dalam makmal dan embrio yang telah terbentuk dimasukkan semula ke dalam rahim. Suntikan sperma secara intra-cytoplasmic (ICSI) pula bermaksud persenyawaan telur dihasilkan dengan menyuntik satu sperma ke dalam telur. Penyedutan sperma testikular (TESE/TESA) pula adalah di mana sperma diperolehi daripada testis melalui pembedahan. Rawatan pembalikan dari ketidaksuburan adalah pilihan untuk wanita yang telah menjalani pengikatan (ligasi) tiub peranakan.

Cara Meningkatkan Kesuburan

  • Amalkan gaya hidup yang sihat. Berhenti merokok atau menagih dadah. Lakukan senaman, kekalkan berat badan yang ideal. Cuba elakkan aktiviti yang memberikan tekanan dan kurangkan pengambilan alkohol. 
  • Elakkan dan lindungi diri daripada penyakit jangkitan seksual (STD)
  • Lakukan hubungan kelamin semasa waktu subur (hari ke 10-16) untuk meningkatkan peluang kehamilan
  • Dapatkan rawatan awal jika kitaran haid tidak teratur (bagi wanita)
  • Berkomunikasi, kongsi perasaan dan emosi dengan pasangan secara berterusan serta sentiasa menyokong antara satu sama lain
  • Bagi lelaki, elakkan daripada memakai pakaian seluar dalam yang ketat atau berendam dalam air panas ataupun pergi ke sauna.
  • Dapatkan rawatan dengan segera jika merasa sakit. Dapatkan juga rawatan bagi penyakit kronik seperti diabetes, hipertiroidisme dan sebagainya.
Sumber Rujukan: http://www.myhealth.gov.my

Kesuburan boleh ditingkatkan dengan pengambilan supplement berikut:

1. Vivix-  Vivix membantu meningkatkan kesihatan lelaki dan wanita dengan meningkatkan lagi kualiti benih telur, memanjangkan jangka hayat telur dan sekaligus meningkatkan peluang untuk disenyawakan.

2. Vita-Lea – kesuburan wanita banyak dipengaruhi oleh vitamin A. Jadi untuk cepat dapat anak, seorang wanita (lelaki juga) harus melengkapkan diri dengan mengambil multivitamin dan multimineral. Kenapa kena ambil multivitamin? Kerana ia membekalkan vitamin dan mineral perlu dalam kehidupan kita sehari-hari, bagi memastikan kesihatan berada di tahap optimum.
Mangan dan magnesium yang terdapat di dalam Vita-Lea membantu ereksi bagi lelaki.
3. B Complex – Vitamin2 B3, B6 dan B12 memainkan peranan penting dalam memulihkan tenaga (menukar makanan kepada tenaga). Ianya amat penting bagi mereka yang hidup dalam keadaan sibuk dan terasa penat setelah kembali daripada bekerja dan juga memerlukan tenaga untuk bersama dengan suami/isteri.
Vitamin B12 juga berperanan dalam memperbanyakkan sperma di kalangan lelaki.
4. Vitamin  C – Sebagai vitamin yang menjaga kesegaran sel, vitamin C juga berfungsi menghasilkan sel sperma yang sihat. Sperma yang tidak sihat, lembik, lembab akan menghadapi masalah untuk bersenyawa dengan sel ovum.
5. Vitamin E & Selenium – bekerja bersama-sama dengan vitamin C sebagai anti oksidan. Radikal bebas dalam tubuh mampu merosakkan sperma dan ovum. Jadi bagi menjaga kualiti sperma, seseorang lelaki harus mengambil vitamin E dalam kadar yang mencukupi. Selenium lengkap di dalam Vitamin E Shaklee, untuk membantu pergerakan sperma agar lebih tangkas dan bergaya.
6. Omega Guard – Omega 3 dan Omega 6 meningkatkan kelicinan pergerakan sperma bagi memudahkan persenyawaan.
7. Zinc – meningkatkan hormon testosteron dan bilangan sperma
8. GLA Complex– membantu mengatur pusingan haid, masalah keputihan dan masalah kewanitaan
Ingin dapatkan set tersebut?
Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Kebanyakan pasangan yang berkahwin memperolehi zuriat tanpa sebarang kesukaran. Masa yang ditunggu pula tidak terlalu lama. Namun beg...

0 comments: