Hamil Dan Bersalin Dengan Penuh Keyakinan Tanpa Masalah Dengan?

5:06 pm emalin mohd 0 Comments

Bukan kali pertama, malah berkali-kali mendapat cerita begini. Betapa berkualitinya Set Hamil & Berpantang Shaklee sehingga lagi dan lagi pelanggan berkongsi pengalaman yang mengujakan semasa hamil dan berpantang.



Dan pastinya antara masalah biasa yang dialami iaitu kaki kejang, badan lenguh, sembelit dan Hb rendah berjaya diatasi dengan Set Hamil Shaklee. Dan vitamin dan supplement yang sama diteruskan semasa berpantang sekaligus menghilangkan ketakutan yang lazim diceritakan ibu lain. Antaranya ialah mengatasi masalah bengkak susu, sembelit lagi, jangkitan pada jahitan dan letih lesu semasa berpantang.

Untuk yang inginkan pengalaman manis semasa hamil dan berpantang, tiada yang terbaik melainkan Set Hamil dan Set Berpantang Shaklee ini.


[ PENGALAMAN MENGANDUNG DAN BERPANTANG SEPERTI SUPERHERO ]
.
Assalamualaikum. Saya Amanie, seorang ibu yg masih lagi dalam tempoh berpantang semasa testimoni ini ditulis. Saya ingin berkongsi mengenai Set Kehamilan dan Berpantang Shaklee yang saya amalkan semasa hamil dan berpantang anak pertama pada 2 May baru2 ini.
.
Sepanjang tempoh kehamilan dan berpantang, produk2 shaklee yg saya ambil ialah Esp, Sustained Released Vitamin C, Vitalea Iron Formula, Ostematrix, B-Complex, Omega Guard, Alfalfa, Lecithin, Gla Complex, dan Zinc Complex.
.
Memandangkan ini adalah pengalaman pertama saya hamil dan berpantang, alhamdulillah banyak Shaklee Effect yang saya dapat yang boleh dikatakan agak seronok bagi saya.
.
Saya dijangka bersalin pada 11 May. Tapi mungkin baby tak sabar nak keluar agaknya. 1 May pukul 10.45 malam saya dgn suami ke hospital memandangkan contraction makin kerap dan ada darah dengan lendir dari tengah hari. Kami terus ke emergency exit, sambil2 tunggu suami settlekan deposit dan apa2 yg patot, sempatlah layan Facebook sekejap.
.
Kemudian nurse datang bawakkan wheelchair utk masuk ke labour room. Sempatlah kami berselfie dulu sebelum ke labour room. Kikiki.. Masa on the way ke labour room tu nurse tanya saya "anak ke berapa ni puan?" Saya pon jawab la anak first ni. Die pon dah macam terkejut. Sambil gelak2 die cakap "nampak macam relaks je. Tak nampak macam nak bersalin pon. Kalau orang lain anak first cuak takut sume ada" saya dah dengar macam tu kelakar pon ada, pelik pon ada, bangga pon ada. Hahaha.
.
Sampai aje ke labour room, tukar pakaian dan check bukaan dah 2cm.! Terkejut jugak. Masa kat rumah tadi pon teragak2 lagi nak pergi ke tak hospital sebab rasa macam boleh tahan lagi. Tapi risau sebab darah masih keluar jadi pergilah menapak ke hospital.
.
Alhamdulillah walaupun dari pukul 11 malam kat labour room, saya masih lagi bertenaga untuk lahirkan anak saya pada pukul 6.37 pagi tanpa epidural. Kira okay la kan untuk anak pertama.
.
Ini adalah antara Shaklee Effect yang saya dapat sepanjang tempoh kehamilan dan berpantang bersama produk Shaklee.
.
✔ Tiada lagi masalah rambut gugur sejak dari zaman Diploma. Makan maggi banyak la ni.
✔ Jarang sembab kaki. Sepanjang tempoh kehamilan ada la dalam 2 3 kali macam tu je kot kaki sembab. Itupon sebab duduk lama sangat atau berdiri lama sangat.
✔ Tiada migrain atau pening kepala
✔ Tiada masalah sembelit semasa hamil dan berpantang
✔ Tiada masalah kejang kaki, kejang perut atau simpul mengkarung
✔ Tiada morning sickness
✔ Tiada kemurungan atau gangguan emosi (stress)
✔ Badan cergas seperti bateri fully charge. Dicember 2015 masa kandungan dalam 5 bulan kami pindah rumah. Alhamdulillah sangat bertenaga pergi survey dan tengok rumah, packing barang dalam kotak siap angkat dan susun kotak yang dah diisi berpuluh kotak. Kena marah dengan suami letak tepi. Haha
✔ Koyakan semasa bersalin kurang dari 1cm. Kira okay la kan untuk anak pertama dengan berat 3kg.
✔ Luka jahitan bersalin sembuh dalam masa 2 minggu
✔ Tiada stretchmark semasa hamil dan selepas bersalin
✔ Hari kelima berpantang dah boleh jalan laju mcm org tak bersalin. Yg paling best family dan kawan2 datang melawat kat rumah cakap "tak nampak macam orang bersalin pon".
✔ Berat turun tanpa sedar. Berat asal sebelum hamil 46kg. Berat akhir kehamilan sy 59.4kg. Selepas 25hari pantang berat dah turun 47kg. Sepupu datang rumah tengok saya terus cakap "tak gemuk pon?" Kena gemuk ke?
✔ Susu banyak melimpah ruah. Alhamdulillah rezeki baby saya dapat buat stok ebm dari hari ke-3 berpantang lagi.
✔ Kurang stress walaupun tak cukup tidur baby nak menyusu tengah malam, menangis, tukar pampers, pump susu dll
✔ Kurang bengkak susu tapi susu masih banyak. Sekali pump dapat 10oz. Seronok tengok.

set berpantang terbaik

Untuk ibu2 yang sedang hamil, set kehamilan dan berpantang Shaklee sememangnya pilihan yang terbaik untuk ibu-ibu mengharungi fasa2 terindah dalam hidup dengan lebih ceria, bahagia dan menyeronokkan. InsyaAllah.

Siapa lagi yang mempunyai pengalaman yang sama?

Di mana anda boleh memperolehinya? 
Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Bukan kali pertama, malah berkali-kali mendapat cerita begini. Betapa berkualitinya Set Hamil & Berpantang Shaklee sehingga lagi dan l...

0 comments:

Makanan Yang Perlu Dielakkan Dan Diambil Semasa Detoks

5:02 pm emalin mohd 0 Comments

Sana sini orang bercerita tentang detoks. Lagi-lagi apabila bulan mengambang. Akan lebih meriah notifikasi detoks parasit ini. Apa pantang larang melakukan detoks ini? Silap pantang nanti jadi raja bersiung pula.






❌ Makanan yang perlu dielakkan ❌
========================

❤Gula putih (termasuk yang ada dalam masakan harian)
❤ Makanan berasaskan gandum seperti:
- roti putih
- pizza
- bubur manis
❤ Karbohidrat bertapis (refined carbohydrat)
- kek
- biskut
- jus buah kecuali lemon & delima
- bijirin segera
- pasta


✅ Makanan yang perlu diambil ✅
=========================

10 makanan terbaik untuk detoks:



Makanan lain?
❤ Probiotic
• Yogurt
• Kimchi
• Tempe
• Budu
• Tosai
• Buttermilk
• Jeruk
Vivix
• Lactobacillus Acidophilus (Collagen powder) 

❤ Prebiotics
• Rempah-ratus (bunga cengkih, kulit kayu manis, jintan, 
• Bawang putih (makan mentah)
• Kunyit
• Cuka (cuka apple & cuka kurma)
• Buah Delima
• Buah Lemon
• Buah Betik
• Buah Kelapa (makanan berasaskan kelapa)
• Cayenne Pepper (cili padi merah yang pedas)
• Green Onions
• Leeks
• Tomato 
• Ulam Peria Katak
• Ulam Raja
• Bawang Merah

Nak buat jus detoks?

Apa kebaikan melakukan detoks ini?

Antaranya ialah:
  1. Untuk kesihatan usus yang mana mengelak semblit, sebu atau masalah tidak lawas
  2. Mengurangkan berat badan
  3. Menambah tenaga
  4. Menghilangkan atau mengurangkan mengidam terutama makanan manis
  5. Meningkatkan sistem imun badan sekaligus mengurangkan risiko mengalami penyakit seperti demam dan selsema
  6. Mengurangkan stress
  7. Kulit yang bertambah cantik dan menghilangkan jerawat
  8. Tidur yang lebih lena di waktu malam



Tetapi pasti rasa keliru apa yang perlu dilakukan, apa yang boleh dimakan dengan masakan di Malaysia ini? Susah tu nak mencari alfalfa, dandelion, artichoke, reishi mushroom di pasaraya.

Inginkan konsultansi? Hubungi, 
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Sana sini orang bercerita tentang detoks. Lagi-lagi apabila bulan mengambang.  Akan lebih meriah notifikasi detoks parasit ini. Apa pantan...

0 comments:

Hidup Ibu Lebih Ceria Apabila 5 Penyakit Ini Tidak Menyapa

4:52 pm emalin mohd 2 Comments

Anda seorang ibu bekerjaya atau seorang suri rumah? Penat sudah pasti. Tetapi sejak kebelakangan ini 5 jenis penyakit ini selalu singgah berkata Hi kepada anda. 


  1. Sakit belakang
  2. Anggota badan tiba-tiba bergerak sendiri atau kalau orang putih kata muscle twitching / spasm
  3. Sakit sendi
  4. Sembelit
  5. Susah tidur malam
Penyakit yang nampak ringan tetapi jika sering berlaku boleh menyebabkan badan rasa lesu dan penat akibat tidak cukup tidur. Perut pun rasa tidak selesa kerana susah untuk membuang.

Kalau berurut emmang sakit belakang dan sakit sendi boleh hilang tetapi mampu ke kita (dari segi masa) untuk berutu setiap hari?

Apa cara mudah untuk hilangkan penyakit yang sering singgah ini? Biasanya seorang ibu akan abaikan sebab sibuk mengurus rumah dan anak-anak. Betul tak?

Sebenarnyakan, dengan pengambilan kalsium dan magnesium dalam kuantiti yang bersesuaian boleh mengurangkan atau menghilangkan terus penyakit di atas ini. 

Pengambilan kalsium sebelum tidur boleh membantu memperbaiki kebas, mengelak daripada kekejangan, mengurangkan sakit sendi dan juga artritis. 

Magnesium pula membantu melancarkan pergerakan usus dan mengelak daripada mengalami sembelit.

Gabungan kalsium dan magnesium juga dapat mengimbangi tekanan darah, memelihara denyutan jantung, impuls saraf sekaligus mengurangkan masalah susah tidur malam.

Mudah bukan? Hanya gabungkan kalsium dan magnesium. Tetapi bagi meningkatkan kadar serapan kalsium, vitamin D diperlukan.

Sudah....Takkan nak telan 3 pil berbeza? Berapa pula amaun vitamin dan mineral yang diperlukan untuk setiap jenis tersebut?

Untuk memudahkan semua, pengambilan Ostematrix 4 biji sehari sebelum tidur boleh membekalkan kalsium, magnesium dan Vitamin D yang diperlukan oleh badan.

Harganya pula amat berpatutan. Hanya RM61.00 sahaja sebotol untuk sebulan.

Untuk tempahan / pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978


Anda seorang ibu bekerjaya atau seorang suri rumah? Penat sudah pasti. Tetapi sejak kebelakangan ini 5 jenis penyakit ini selalu singgah be...

2 comments:

Wanita Berumur Sakit Tumit Kaki Seperti Dicucuk Jarum Sembuh

4:38 pm emalin mohd 0 Comments

Apa perasaan apabila bangun pagi semasa kaki menjejak lantai terasa pedih seperti tertusuk jarum yang banyak? Sakit bukan? Tetapi nak atau tidak terpaksa diteruskan juga langkah dengan menahan kesakitan. Kemudian kita pun pergi berurut tetapi sakit tidak juga berkurang. Pil penahan sakit sudah ditelan berhari-hari. Sampai bila ingin bergantung dengan pil penahan sakit? Nasib baik ada cerita ini dapatlah membantu menyelesaikan masalah yang dialami.


Assalamualaikum dan Selamat sejahtera.

Berumur 53 tahun, saya adalah seorang surirumah dan tukang jahit sejak 36 tahun dahulu. Sehingga sekarang pun saya masih mengambil upah menjahit. Selama 36 tahun yg lepas, saya tiada mengalami masalah kesihatan yang teruk. Sehingga lah pada hujung tahun 2015, saya mula merasai kelainan pada kaki sebelah kanan saya.

Saya berasa sangat sakit di bahagian tumit apabila hendak bangun tidur pada setiap pagi. Rasa macam dicucuk-cucuk dengan jarum. Pada mulanya saya tak ambil kisah dan menganggap ianya akan pulih sendiri.

Tetapi lama kelamaan, sakit tumit tersebut tidak hilang malah bertambah teruk sehingga menyukarkan  saya untuk berjalan dan menjahit. Kawan-kawan ada mencadangkan supaya pergi ke klinik dan farmasi atau berurut. Semua yang dicadangkan saya cuba tetapi sakit tidak juga berkurang.

Saya memberitahu perihal masalah saya ini kepada anak saya yang merupakan pengguna tegar produk Shaklee. Lalu beliau mencadangkan supaya saya mengambil vitamin Ostematrix dari produk Shaklee. Saya mengamalkan vitamin Ostematrix dengan konsisten setiap hari. Dengan izin Allah, sakit mula berkurangan pada pengambilan botol pertama. Saya teruskan pengambilan botol kedua dan merasakan sakit tumit tersebut hilang sepenuhnya.

Saya tidak mahu mengambil risiko sakit tumit  berulang lagi lalu saya teruskan dengan mengambil Vivix pula untuk kesihatan saya secara menyeluruh.

Oh ya, semasa saya mengamalkan Ostematrix, terdapat juga kesan lain yang saya alami. Sebelum ini, saya mempunyai masalah sembelit. Tetapi dengan Ostematrix, masalah sembelit saya tiada lagi. Malah, berat badan saya berkurangan dari 69kg ke 65kg.

Puan Arbayiah bt Mat Noh sembuh dari sakit tumit kaki

Kini, saya berasa sangat lega kerana dengan adanya Ostematrix dan Vivix serta izin dari Allah, masalah kesihatan saya bertambah baik untuk meneruskan kehidupan bersama keluarga tersayang. 

Terima kasih Shaklee.

Untuk tempahan / pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Apa perasaan apabila bangun pagi semasa kaki menjejak lantai terasa pedih seperti tertusuk jarum yang banyak? Sakit bukan? Tetapi nak atau...

0 comments:

Mengecilkan Pori Muka Dan Menghilangkan Parut Jerawat

12:12 pm emalin mohd 0 Comments

Wanita dan kecantikan kulit tidak dapat dipisahkan. Kulit wajah yang bersih, tanpa cela jika dengan liang pori yang besar pun mendatangkan resah di hati wanita. Pastinya wanita ingn mengecilkan pori di muka serta menghilangkan parut jerawat yang ada. Ada cara tak? Syaratnya inginkan cara yang sihat, selamat dan halal. 

parut jerawat hilang


Assalamualaikum..

Saya ingin berkongsi pengalaman saya sepanjang mengamalkan Vitamin hebat Shaklee ini.

Sebelum ini saya mengambil set vitamin Shaklee untuk menghilangkan jerawat,  tetapi secara tidak langsung saya sedar parut-parut jerawat saya cepat pudar dan hilang.

Ini adalah antara set vitamin yang saya ambil bagi memastikan kulit saya seimbang.

✔ ESP Shaklee
✔ Vitamin C
✔ Vitamin E

Kombinasi antara Vitamin E + Vitamin C + Esp sangat-sangat superb hasilnya. Saya juga menggunakan Vitamin C sebagai masker pada waktu pagi dan Vitamin E  sebagai masker diwaktu malam.

Hasilnya setelah mengamalkan vitamin tersebut adalah : 

✔ Liang2 pori di wajah saya yang besar dahulu akibat kesan jerawat kini semakin kecil dan tertutup.

✔ Blackhead & Whitehead berkurang

✔ Ketika saya mengenakan bedak di wajah juga kelihatan lebih rata dan flawless.

✔ Tak perlu belanja yang besar untuk mencari produk-produk yang mahal.

✔ Kini saya kurang ke mana2 spa untuk membuat facial,kerana kulit saya kini tidak seperti dahulu yang banyak dengan masalah.

✔ Kulit saya bertambah sihat dan anjal.

✔ Saya tidak lagi terpengaruh dengan lambakan produk yang merbahaya di luar sana

✔ Kulit kekal lembap dan lembut serta tidak berminyak 

✔ Kurang mengenakan mekup yang tebal dan merimaskan

✔ Kulit sihat secara semulajadi 

✔ Tampil lebih yakin

Hanya dengan vitamin Set Kecantikan Shaklee saya dapat mengembalikan kulit remaja saya yang dahulu di mana pernah dirosakkan oleh bahan-bahan kimia yang melekat di wajah saya kerana berpikiran singkat untuk tampak cepat cantik sebelum ini.

Apabila saya mula mengenali vitamin Shaklee baru saya sedar sebenarnya kecantikan luaran itu perlulah terlebih dahulu kita mengutamakan penjagaan dalaman .  Yakni dengan mengkonsume vitamin yang cukup mineral, antioksidan, membantu penghasilan kolagen dan reproduktif. Mencegah itu lebih baik daripada merawat

Sekian sahaja perkongsian dari saya,segalanya adalah asbab untuk kita berikhtiar selebihnya Allah jualah yang mengizinkan. In Sha Allah.

Nurul Zunorain Jaafar yang amat berpuas hati dengan Set Shaklee ini.


P/s ringkas : Pilihlah bahan-bahan semulajadi yang selamat digunakan.

Bukan beliau sahaja mengalami perkara ini, kisah ini pun sama menguatkan lagi testimoni produk ini mampu mengecilkan pori muka dan menghilangkan parut jerawat.


Untuk pertanyaan / tempahan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Wanita dan kecantikan kulit tidak dapat dipisahkan. Kulit wajah yang bersih, tanpa cela jika dengan liang pori yang besar pun mendatangkan...

0 comments:

Apabila Anak Sendiri Berkata Tidur Awal Bangun Awal Badan Cergas

12:59 pm emalin mohd 2 Comments

Sudah lama saya bercita-cita untuk anak bangun lebih awal agar masa belajar mereka daripada malam ditukarkan kepada pagi. Tetapi seringkali hati rasa was-was sebab boleh ke mereka bangun lebih awal dari jam 6.00 pagi dan belajar?

Kenapa saya ingin berbuat begitu? Bukan ke ada kajian menunjukkan belajar di awal pagi lebih efektif dan jauh lebih baik daripada belajar di waktu malam.

vitamin bijak
Akmal mengamalkan Omega 3
Secara logiknya, badan anak sudah penat apabila malam menjelang. Masakan tidak. Ada dua sesi sekolah perlu dihadiri. Sudah 8 jam belajar di sekolah. Balik pastilah penat. Sama macam kita ini juga. 

Lagipun sebagai ibu nampak anaknya apabila mengulangkaji waktu malam, menguap rasanya lebih 5 kali dalam masa seminit (Okay, yang ini over sikit claimnya..hihi)

Disebabkan itu teringin untuk anak bangun awal pagi dan belajar. Sebab yakin bahawa belajar di awal pagi anak akan lebih faham apa yang diulangkaji dan rasa lebih segar.

Dan tiba-tiba impian itu dapat direalisasikan sendiri oleh anak saya tanpa ibunya ini menyuruh anaknya.

Mulanya Akmal 1 sudah kelihatan mengantuk sementara menunggu Akmal 2 mengemas meja makan (Malam itu giliran Akmal 1 untuk mencuci pinggan mangkuk). Tambahan pula Akmal 1 sudah lama habis makan. Tengok-tengok sudah terlelap di sofa.

Saya pun kejut suruh bangun naun katanya mengantuk sangat. Tak sampai hati, suruh dia pergi tidur dengan syarat bangun pukul 5.00 pagi. Akmal 1 mengangguk sahaja. Mengantuk punya pasal.

Akmal 2 pula tidur setengah jam selepas itu. Sempat untuk mengulangkaji sekejap dan minta izin untuk tidur lebih awal juga.

Sudahnya jam 9.00 malam, kedua-dua Akmal 1 dan 2 sudah tidur. Esok paginya, saya pun kejut Akmal 1 bangun tidur jam 5.00 pagi. Sejam lebih awal daripada biasa. Sudah mandi dan makan sarapan sedikit, Akmal 1 buka buku untuk ulangkaji.

Dan yang mengejutkan balik sekolah hari tersebut, Akmal 1 sendiri yang memberikan testimoni..hihi..Macam jual barang pulak.

"Ibu, bangun awal macam ni tak penatlah ibu. Tak macam biasa".

Apalagi ibunya ini. Pucuk dicita ulam mendatang. 

"Haa, malam ini tidur awal lagi dan esok kita bangun awal untuk belajar".

Dan hari ini hari kedua mereka bangun lebih awal dan belajar di awal pagi. Semoga istiqamah anak-anak untuk bangun awal dan mengulangkaji pelajaran.

Apabila anak bangun lebih awal, ibunya pun kurang kelam kabut di awal pagi dalam menyiapkan anak-anak serta sarapan sebelum ke sekolah.

Untuk ibu pula apabila anak tidur awal, bolehlah buat kerja rumah sedikit sebelummasuk tidur. Ibu jangan pula tidur lewat sangat. Tidur yang sebaiknya sebelum jam 10.00 malam. Tidur lewat pun mengganggu sistem penghadaman. Susah nak lawas di waktu pagi jika tidur lewat.

Opss..anak saya berumur 10 tahun dan 8 tahun.

Jom kita cuba ubah jadual!

Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Sudah lama saya bercita-cita untuk anak bangun lebih awal agar masa belajar mereka daripada malam ditukarkan kepada pagi. Tetapi seringkali...

2 comments:

Ibu Hamil Pembawa Talasemia Berjaya Naikkan Hb Dari 8 Ke 10

8:04 am emalin mohd 0 Comments

Jika masuk di dalam group ibu hamil, antara masalah yang lazim berlaku ialah rendah Hb dan semakin ramai yang mengalami diabetis semasa hamil. Hb yang rendah yang tidak diambil tindakan serta diabetis yang tidak terkawal boleh mendatangkan bahaya bukan sahaja kepada ibu malah kepada bayi di dalam kandungan.

ibu hamil diabetis


Disebabkan itu, seorang ibu hamil yang telah disahkan mengalami Hb rendah dan diabetis perlu mendapatkan rawatan doktor serta mengikut nasihat doktor.

Bagaimana pula alternatif lain tanpa menidakkan rawatan doktor? Yani ada pengalamannya.


Bismillah...

Alhamdulillah, syukur kepada Allah s.w.t dengan nikmat yang diberikan kepada hambanya. Yani nak berkongsi pengalaman yani sendiri menggunakan set kesuburan untuk hamil. Supplement ni asbab sahaja tetapi yang memberi sudah pasti pencipta kita kan!

Yani berkahwin pada tahun Mei 2008 dan dikurniakan cahaya mata pertama pada bulan April 2009. Pada yani, yani fikir yani seorang yang senang hamil (tapi tak boleh lawan dengan kuasaNYa)Jadi yani plan untuk hamil lagi bila Adi umur 2tahun lebih jadi bezanya dalam 3tahun la kan. Kuasa manusia mana boleh mengatasi kuasa Pencipta kan. Kita yang merancang tapi Allah dah tetapkan segalanya untuk kita. Yani berusaha dalam tempoh hampir 2tahun untuk hamil namun belum berhasil.

Masa dah suntuk sebab yani tak nak anak yani beza jauh sangat. Yani tidak mempunyai masalah kitaran haid. Alhamdulillah semua ok tapi rezeki belum berpihak kepada yani dan suami. Bulan Dec 2012 yani beli Set Kesuburan untuk yani dan suami. Yani tak beli yang budget tapi beli full set sebab yani nak pastikan untuk mnegatasi masalah yang yani hadapi sekarang ni rasa lebih berpuas hati dengan terus ambil full set. Kalau set tu ada 5jenis, 5 jenis la yani beli.

Apa yang yani beli untuk yani, B Complex, Vit C, VitaLea, Alfalfa dan GLA. Untuk suami yani beli zinc, Vit E. Yani berkongsi makan B complex, vitalea, alfalfa dan vit c dengan suami sebab setiap botol vitamin ini ada banyak biji. Yani dah tak kisah keluarkan belanja besar. Doa, solat hajat selalu yani buat sebab nak sangat anak. Teringin nak anak kecil sebab Adi dah pun 4tahun(2013).

Yani start makan GLA bulan Jan 2013 sebab kena makan masa hari pertama period sehingga hari ke 14. Vitamin lain dah makan masa beli bulan Dec 2012 lagi. Yani paksa suami makan semua vitamin sebab kita tak tahu apa masalahnya.

Bulan Jan 2013 yani masih datang bulan. Erm....sedikit kecewa tapi yani sabar dan terus berusaha. Alhamdulillah, Feb 2013 datang bulan terakhir yani. Syukur sangat-sangat tapi masa mula-mula test urin kat rumah, suami taknak terlebih gembira sebab lama tunggu kan.

Tapi kegembiraan dapat hamil kali ini dicampur sedikit kedugaan sebab selepas yani buat buku merah di klinik ibu & anak, buat ujian darah, yani disahkan mengidapi diabetes semasa hamil dengan bacaan gula dalam darah 9.5. Memang tinggi la kan dan HB pula low. Walaupun dalam keluarga tiada keturunan penyakit diabetes tapi cara pemakanan sebelum hamil banyak menyumbang dan salah satunya minum nescafe sebab kafein boleh menghalang insulin masuk ke dalam darah. Yani memang suka sangat minum nescafe. Setiap pagi memang wajib minum nescafe. Tapi selepas tahu yani perlu elak minuman kafein, memang terus berhenti. Tak minum langsung dah minuman kafein.

Di klinik kerajaan apabila kita mempunyai masalah kesihatan semasa hamil, memang terpaksa la datang ke klinik setiap 2 minggu sekali. Kena uji darah sebab hb low tu, kena cek darah dalam gula setiap kali sebelum rawatan, terpaksa jumpa doktor pakar pemakanan la. Sangat menyeksakan tapi terpaksa demi kesihatan ibu & bayi yang dikandung.

Disebabkan hb yani low sampai paling rendah 8.9, ujian darah terpaksa dihantar ke HKL dan disahkan pula yani mengalami Talasemia Treat. Doktor bekalkan yani Iberet untuk naikkan hb darah yani tapi hasilnya kurang memberangsangkan. Jadi dengan inisiatif supplement Shaklee yang yani dah makan ni, yani telan 2biji Vitalea bersama-sama B complex dan Vitamin C. Alhamdulillah, hb yani semakin naik dan rawatan seminggu sebelum bersalin hb yani dah naik ke 10.9. Syukur sangat-sangat dan gula darah darah yani juga sangat terkawal.

Tetapi walaupun gula dalam darah sudah terkawal, doktor memang tak bagi yani bersalin lebih dari tarikh jangka. Terpaksa la ‘induce’ pada pagi 14 November 2013 seawal pukul 7pagi. Doktor sudah memberi penerangan awal sekiranya ubat induce pertama tidak memberi kesan, terpaksa induce untuk ubat kedua. Alhamdulillah, yani induce sekali sahaja tapi azab sakitnya induce memang tak terkata. Sakit induce bermula pukul 12tengahari semasa pelawat dibenarkan masuk dan suami yani banyak membantu mengurangkan kesakitan tersebut.

Selepas mendapat arahan yani akan ditolak ke labor room dalam pukul 3 lebih, yani minta tolong suami bancuhkan ESP dan yani telan bersama-sama B Complex dan Sustained release Vitamin C. Pukul 3.20 petang dipecahkan ketuban dan 3.40 petang yani selamat bersalin. Semua proses berjalan lancar. Kelahiran kedua ini walaupun mempunyai pelbagai masalah kesihatan, terpaksa induce tapi Alhamdulillah sangat-sangat kerana selepas je bersalin dan masih dalam labor room, badan yani rasa sangat bertenaga, macam tenaga telah recharge. 

Masalah pening juga tiada jika dibanding semasa proses bersalin anak pertama dahulu. Yani tak boleh bangun sebab kepala pening sehingga nak pakai baju sendiri pun tak boleh tapi kali ini memang sangat berbeza. Sebelum di hantar ke wad biasa, yani sempat makan nasi yang dihidangkan oleh nurse di Hospital Ampang lagi.

Pengalaman dua kali hamil memang sangat berbeza dan yani memang bersyukur ditemukan dengan vitamin Shaklee ini kerana banyak membantu dari segi kesihatan yani sekeluarga.

Jika anda mengalami masalah yang sama dan inginmendapatkan set yang sama Yani amalkan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Jika masuk di dalam group ibu hamil, antara masalah yang lazim berlaku ialah rendah Hb dan semakin ramai yang mengalami diabetis semasa ha...

0 comments:

Kurus 5Kg 5 Hari? Pengakuan Seorang Ibu Gemuk Dari Zaman Anak Dara

4:57 pm emalin mohd 0 Comments

Baru buat 5 hari sudah turun 5kg? Maksudnya sehari, 1kg? Anda wajib tonton video ini sekiranya anda ingin turun berat badan dan ingin menjadi lebih muda.




Tak percaya? Skrol gambar di bawah untuk melihat gambar beliau sebelum kurus.

Bak kata beliau, dari dulu gemuk tak sangka sekarang boleh kurus dengan??



Ini kisah beliau kelihatan muda apabila semakin usia meningkat:

Testimoni² ha²😇
2009 
tu masa kawen umur nak masuk 20 Tahun berat masa tu 120kg tinggi. 
170cm masa ni karada x de..so x tau la brp body age...😹😹😹

2012
anak 2 berat 140kg umur 23 tahun...masa ni dah kenal shaklee (2011)...beli repackaging shaklee (alfafa, herb lax & letcitin) dr seorang kawan FB..bukan dr group ni...GBS ke apa nama group tu...set nyusu n kurus..sbb b tendem nursing...tp b x konsisten...so ignore..

2012
masa kenduri kawin Sariza Saidriza SaidSaid b d paksa rela kot oleh upline masuk shaklee..kikiki😹 tp b x buat belian jgak..belian pertama b alfafa je...pastu herb lax..pastu letcitin...ebby FTHW...so paham² la...nak membeli kalo x de duit dr suami ssh la kan...he³😅 tp sbb shaklee ni set dia bnyak² so, beli sikit² bulan depan beli lg n lg...
So, jangan tya set apa b makan sbb b x blh jawab..sbb b x amik set..tp b blh senarai apa y b amik...
Alfafa, herb lax, omega, crotomax, esp, ostematrix, letcitin, vita C, vitalea, pd...

Nowww...b buat parasit detoks untuk kesihatan..tp hasil dia...da x de craving² ni..x makan nasi sehari pon no hal lahh...pejam mata je..kadang² paksa makan..dlu nsi lemak time lapar 2bungkus skali hadap..skrg beli sbungkus pon kadang tgh makan burpp kenyanggg...g kedai pikir² nak makan apa...sbb selera x de last² order je apa²...air da xde minat ngan air² manis ni...

So, sape y ada kastemer nak diet..b sajes..suh buat detoks parasit dlu..sbb bila da detoks..automatik kita da xde rasa craving² ni...

Buat 5hr pon blh nampak hasil dah...

X caye...sape sini buat detoks y ebby guide..ce komen skiittt...bape kg anda turun...😅😅😅

Detoks Parasit bukan untuk kurus..tp bila buat detoks parasit...berat korang blh turun..sbb dia ibarat macam service...

Sape susah ngandung, nak naik berat, slalu penat pon sesuai buat...

cepat kurus

Bagi yang ingin mengetahui lebih lanjut tentang detoks parasit dan diet Shaklee, hubungi:

Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Baru buat 5 hari sudah turun 5kg? Maksudnya sehari, 1kg? Anda wajib tonton video ini sekiranya anda ingin turun berat badan dan ingin menja...

0 comments:

Rawatan Muka Semulajadi Dengan Bahan Di Dapur Mengecutkan Jerawat

9:34 pm emalin mohd 0 Comments

Projek hujung minggu untuk ibu bekerjaya.

Menggunakan barang di dapur untuk spa muka.

Set ini sesuai sangat untuk yang inginkan hanya bahan yang selamat digunakan pada organ terbesar manusia.


Mula-mula guna madu dulu. Sapu madu di muka dan dibiarkan seketika.


Sementara madu masih di kulit muka, bancuh pula ESP dan serbuk kunyit. Jangan tersalah guna serbuk cili pula. ESP ini adalah serbuk soya. Sedap air ESP ini.

Khasiatnya banyak pula. Antaranya pastilah sebagai sumber protein. 

ESP juga banyakkan susu ibu dan boleh pula dijadikan minuman shake untuk kuruskan badan.


Ini ESP & serbuk kunyit yang sudah dicampur air dan dijadikan pes.

Pes yang sudah siap diletak di muka dijadikan masker. Biarkan sehingga kering.

Kemudian, apabila sudak kering bilas dengan air. Masa bilas, gosok-gosok lembut pada kulit. Ia bertukar menjadi skrub pula. 


Akhir sekali cuci muka dengan baking powder ini. Campurkan baking powder dengan air.

Bukan itu sahaja, jadikan pes dan gosok gigi dengan pes baking powder. Boleh memutihkan gigi.

Antara kesan segera rawatan spa sendiri ini, jerawat yang baru naik akan kecut.

Kulit wajah pun rasa lembut juga.

Tapi kalau rasa nak lagi mudah, guna sahaja Set Enfuselle atau Nutriwhite yang dijamin Selamat dan Berkesan. Tidak mengandungi bahan yang berbahaya.

Ibu hamil pun boleh guna juga.

Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978


Projek hujung minggu untuk ibu bekerjaya. Menggunakan barang di dapur untuk spa muka. Set ini sesuai sangat untuk yang inginkan hanya bahan ...

0 comments:

Cara Menghilangkan Parut Stretch Mark Seperti Di Kulit Oren Dengan Mudah

9:48 pm emalin mohd 0 Comments

Stretch marks! Satu keadaan di mana kulit kelihatan merekah berwarna ungu atau merah dan dihujungnya kelihatan seperti warna perak (silver) dan putih. Ia terjadi apabila berlaku ketegangan pada kulit secara tiba-tiba. Memandangkan kulit adalah organ yang berada di luar dan boleh dilihat semua orang terutama pada kawasan-kawasan tertentu, stretch marks menjadi igauan bagi sesetangah orang. Dan bayangkan jika diri disinggahi stretch marks seawal 13 tahun! Hilang keyakinan diri dan sebagainya. Jika anda mengalami masalah ini atau mengenali orang yang mempunyai masalah ini, cerita ini amat sesuai dijadikan pengajaran.


Stretch marks. Ramai ibu2 yang mengalami masalah ini sepanjang kehamilan, terutama sekali apabila kandungan mencecah 8 bulan ke atas. Rasa stress setiap kali terpandang rekahan pada kulit yang dulu licin dan sekata.

Untuk saya, saya mengalami stretch mark jauh lebih awal. Seawal menjengah alam remaja, 13-14 tahun. Awal kan? Saya dulu, sangat kurus sewaktu di sekolah rendah. Apabila memasuki sekolah menengah, ditambah dengan perubahan hormon, (baru nak up orang kata) saya mula dapat berat seimbang.

Tapi kesannya, saya mula perasan terdapat stretch marks pada kawasan-kawasan tertentu pada tubuh saya. Gelap dan hodoh. Memang sebagai remaja, saya akui saya rasa sangat rendah diri. 
Masalah ini tidak pernah selesai, sehinggalah bertahun-tahun kemudian.


Suatu hari, kalau tak silap pada 2012, Master Hadha perkenalkan saya dengan ESP. Asalnya beliau beri saya cuba segelas di rumahnya. Kata Master Hadha, bagus untuk lapik perut sambil boleh meningkatkan metabolisme, maklumlah saya bekerja shift adakalanya makan tak menentu lagi pula letih melayan Adam Dzikri yang baru menginjak 2 tahun masa tu.

Seteguk saya rasa, mm sedap. Saya beli 1 canister ESP dengan harapan siapa tak nak kurus kan? Hehe

Pada suatu hari, lebih kurang 2 bulan selepas mengamalkan ESP, saya perasan yang garisan gelap stretch marks pada tubuh saya semakin pudar. Eh, biar benar, detik hati saya. Untuk kepastian, saya hubungi Master Hadha. Alhamdulillah, memang betul rupanya. Haruslah saya teruja dan konsisten terus minum ESP.


Rupanya boleh berkurang kesan stretch marks ni ye. 
Sekarang dah masuk tahun ke 4 saya mengamalkan ESP. Kesan rekahan pada kulit saya hampir- hampir tak kelihatan. Secara tak langsung keyakinan diri pun bertambah, sampaikan nak bercakap depan orang ramai pun rasa yakin je. 

Seronok sangat!

Anda ingin tahu kenapa ESP ini seperti magik menghilangkan parut tersebut? Ini membuktikan ESP adalah sumber protein terbaik yang mana sel-sel kulit memerlukan protein untuk penggantian sel yang sihat. Disebabkan itu, parut tersebut semakin pudar.
Tempahan / Pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Stretch marks! Satu keadaan di mana kulit kelihatan merekah berwarna ungu atau merah dan dihujungnya kelihatan seperti warna perak (silver)...

0 comments:

Resepi Air Soda Herb Versi Menyihatkan

6:25 pm emalin mohd 0 Comments

Siapa suka minum air soda herb? Sedapkan? Tapi bagi yang inginkan kelainan dan lebih sihat iaitu kurang manis dan tanpa berkarbonat atau gas Air Performance Drink Miracle ini pilihan terbaik untuk anda.

Amat sesuai dijadikan hidangan untuk Ifatr Ramadha yang tak lama lagi akan menjelang. Sekarang pun ramai yang sedang berpuasa bukan?

Kita tonton cara menyediakan air soda herb versi sihat ini ya.





Bahan-bahan:
3 sudu besar Performance Drink
1 batang serai
1 tangkai daun pudina
1 hiris lemon
1 biji Asam Boi
2-3 biji laici atau longan
3 ketul ais

Bahan-bahan di atas boleh diperolehi dari supermarket yang berdekatan anda namun Performance Drink ini tidak boleh diperolehi dari pasaraya. 

Hubungi Pn Emalin Mohd 
(SMS / Whatsapp) 0192500978 
untuk memiliki Performance Drink.

Siapa suka minum air soda herb? Sedapkan? Tapi bagi yang inginkan kelainan dan lebih sihat iaitu kurang manis dan tanpa berkarbonat atau ga...

0 comments:

4 Perkara Yang Perlu Dilakukan Jika Ingin Kurus 10Kg, 10 Minggu

10:21 pm emalin mohd 2 Comments

Separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai masalah berat badan terlebih, Itu hasil kajian yang dilakukan oleh pihak Kesihatan dan Morbiditi Kebangsaan. Itu bermaksud jika ada 10 orang dewasa, 5 daripadanya adalah kategori gemuk atau obes. Adakah anda juga dalam kategori gemuk? 



Masih adakah harapan untuk yang gemuk menguruskan badan? 4 perkara yang wanita ini lakukan boleh diambil iktibar agar mampu mengurangkan saiz baju XXXL kepada XL dalam masa 10 minggu sahaja.  Ya, 10 minggu sahaja! Ikuti kisah beliau.

Assalamualaikum w.b.t dan salam sejahtera saya ucapkan kepada semua.

Saya merupakan ibu kepada 2 orang anak. Umur saya baru mencecah 31 tahun dan saya adalah seorang yang gemar kepada makanan.

Badan saya mula naik bagai dipam-pam sejak pertengahan tahun 2015. Masa tu anak kedua saya, sudah semakin kurang menyusu badan. Saya dapat rasakan perubahan yang ketara pada diri saya. Saya makin kuat makan dan selera makan saya semakin membuak-buak. Setiap kali tiba waktu makan, saya pasti akan makan nasi bertambah.

Akibat daripada corak pemakanan yang tidak terurus dan tiada aktiviti senaman yang dibuat, berat badan saya semakin bertambah dah kemuncaknya pada Bulan Februari. Pada waktu itu, anak kedua saya dah pun wean off. Berat badan saya mencecah 97kg. Masa tu, keadaan diri saya sangatlah tidak selesa. Saya selalu rasa letih dan penat. Sukar nak bangun awal pagi. Badan selalu sakit-sakit. Nak solat pun susah. Selalu sakit kepala akibat tekanan darah meningkat dan selalu sangat mengah walaupun buat kerja ringan.

Selain daripada itu juga, baju-baju saya banyak yang dah tak boleh pakai. Saya terpaksa membeli baju baru dengan size XXXL. Sedih sangat. Baju-baju lama saya, semua terpaksa disimpan dalam almari buat perhiasan je. Kalau pakai jugak, memang tersembul-sembul keluar lemak perut..

Namun, pada pertengahan bulan Februari, saya mula nekad dan belajar cara pemakanan yang lebih sihat. Saya amalkan cara pengambilan makanan yang betul serta mengikut keperluan diri saya yang sepatutnya.. Saya belajar cara buat detox.. Saya mula konsisten mengamalkan Set Kurus Shaklee.. Dan mula bersemangat melakukan senaman.

4 perkara UTAMA yang saya buat sepanjang 10 minggu ialah :-

1- Saya amalkan cara pemakanan yang sihat dan seimbang. Saya kawal makanan yang masuk ke dalam badan saya. Saya jaga kuantiti makanan yang saya makan dan saya masak makanan yang lebih sihat dari segi penyediaannya.

2- Saya mula membuat detix. Saya mulakan dengan detox parasit selama 2 bulan (Feb&Mac). Kemudian saya sambung dengan detox cara Shaklee (April). Kedua-dua jenis detox ini saya menggunakan produk Shaklee. Produk detox yang saya gunakan ialah Vivix, DTX Complex, Alfalfa Complex, Garlic Complex, Herb-Lax, Peppermint Ginger & Nutriferon.

3- Saya mengamalkan Set Kurus Shaklee dengan konsisten dan dengan cara pengambilan yang betul. Tidak skip dan makan ikut dos yang sepatutnya. Antara suplemen yang saya amalkan ialah Cinch Shake, Cinch Tea Mix, Omega Guard & Lecithin.

4- Saya juga melakukan senaman seminggu 3 kali dengan konsisten. Antara senaman yang saya lakukan ialah, jogging, burpees, squats, plank dan aerobik.

Selepas melakukan keempat-empat perkara ni dengan konsisten dan istiqomah, berat saya mula turun dengan mudah sebanyak 10kg dalam masa 10 minggu. 

Dan apa yang paling menggembirakan saya, banyak berlaku penurunan inci pada ukuran badan saya. Terutama di bahagian perut. Kalau dulu macam orang mengandung 8 bulan, sekarang dah kurang. Pakai baju pun dah tak nampak perut buncit. Malah saya dah boleh pakai semula baju saya bersaiz XL. Saya happy sangat-sangat. Gembira tak terkata.

Berat saya yang terkini adalah 87kg. Dan saya masih dalam misi menurunkan 20kg berat saya.

Kelihatan lebih muda apabila berat badan mula berkurangan.

Doakan saya berjaya mencapai misi saya membuang 30kg berat badan keseluruhan.. Dan saya kongsikan cerita saya agar dapat memberi inspirasi kepada anda semua yang memerlukan.

Akhir kata daripada saya, apa pun yang kita lakukan,lakukan dengan bersungguh-sungguh. Nak kuruskan badan, mesti buat  apa yang daya kongsikan tu supaya kita dapat hasil yang menakjubkan!

GEMUK IS NOT AWESOME. HIDUP DENGAN SIHAT, JADI LEBIH SIHAT DENGAN SHAKLEE.

Jika anda ingin mengurangkan berat badan seperti wanita di atas, 
hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Separuh daripada rakyat Malaysia mempunyai masalah berat badan terlebih, Itu hasil kajian yang dilakukan oleh pihak Kesihatan dan Morbidit...

2 comments: