Cara Mudah Untuk Pekatkan Susu Badan

Antara yang selalu dibincangkan oleh ibu yang menyusukan anak ialah ingin memekatkan susu badan selain ingin memperbanyakkan susu badan.


Tujuannya tidak lain tidak bukan agar anak kenyang lebih lama dan juga agar berat badan anak naik dengan cantik

Perasan atau tidak apabila susu badan dipam, akan kelihatan warna yang berbeza? Satu kelihatan cair dan satu lagi kelihatan lebih pekat?

Ia dinamakan sebagai foremilk (susu awal) dan hindmilk (susu akhir). Susu badan yang sama namun komposisi sedikit berbeza.

Susu awal atau foremilk mengandungi lebih air dan kurang lemak. Disebabkan itu, warnanya kelihatan lebih cerah. Analoginya sama dengan orang dewasa yang perlu minum air terlebih dahulu sebelum makan untuk menghilangkan dahaga. Disebabkan itu juga, bayi tidak perlu minum air masak kerana foremilk telah mengandungi air yang mencukupi untuk bayi.

Setelah 10-20 minit, foremilk akan habis dikeluarkan dan digantikan dengan hindmilk. Hindmilk mengandungi lebih lemak dan kurang air. 

Jadi, untuk dapat susu pekat kena pastikan bayi menyusu lebih lama sebelum menukar ke payudara sebelah lagi.

Sekiranya bayi sudah kekenyangan sebelum menyusu di sebelah payudara lagi, ibu hendaklah mengepam payudara yang belum dihisap oleh bayi. Ini juga bagi mengelakkan ibu mengalami bengkak payudara.

Menyusukan bayi sehingga mendapat foremilk juga boleh menyebabkan bayi kenyang lebih lama dan mendapat berat badan yang lebih cantik. Bagi susu yang dipam, susu pada hari yang sama yang mempunyai kepekatan berbeza hendaklah dicampur agar bayi mendapat kedua-dua khasiat foremilk dan hindmilk.

Ada juga ibu yang memberikan maklum balas terdapat supplement seperti ESP yang menyebabkan susu badan mereka menjadi lebih pekat. 


Ibu juga sukar untuk menyukat kadar susu badan yang telah dihisap oleh bayi dan sekiranya terfikir adakah susu badan mencukupi atau tidak, semak tanda-tanda kekurangan susu badan seperti ini:


1) Bayi tidak mendapat berat semasa lahir atau berat badan tidak bertambah selepas berumur 14 hari.

2) Payudara ibu masih rasa tegang

3) Bayi meragam atau kelihatan letih

4) Bayi menghisap susu dengan pipi melengkung atau ada bunyi berdecit

5) Lampin disalin kurang daripada 6 kali selepas bayi berumur 5 hari.

6) Najis bayi berwarna gelap selepas hari kelima kelahiran

7) Bayi semakin kuning selepas minggu pertama kelahiran

8) Bayi kelihatan tidak berisi walaupun telah berumur 3 minggu

9) Kulit bayi masih berkerut selepas berumur 7 hari

Kadangkala susu badan tidak diperolehi secukupnya oleh bayi kerana bayi kerap tertidur semasa sesi penyusuan. Antara yang boleh dilakukan bagi bayi yang selalu tertidur semasa sesi penyusuan pula ialah melakukan urutan ke atas bayi dan senaman otot tangan dan kaki bayi. Banyakkan pergerakan bayi agar bayi terjaga sepenuhnya. Ibu juga boleh menyanyi atau berselawat (sebaiknya) dengan suara yang kuat agar bayi terjaga. 

Selepas bayi terjaga, usap tepi mulut bayi untuk meransang bayi membukakan mulut mencari puting payudara (rooting reflex). Mulakan penyusuan secepat mungkin.

Hubungi Pn Emalin Mohd 
(SMS / Whatsapp) 0192500978




Penapis Air Berkualiti Dan Mampu Milik Di Semua Rumah

Kalau berdasarkan kajian Kementerian Kesihatan Malaysia, 38% rakyat Malaysia memilik penapis air. Dan yang belum memilikinya ingin memilikinya.

Tujuannya tidak lain tidak bukan untuk:
  • Menghilangkan rasa payau air
  • Menghilangkan bendasing di dalam air
  • Menukarkan warna karat air kepada warna jernih
Ia bertujuan untuk manfaat kesihatan dan juga meningkatkan kualiti air tersebut. Yelah, kita kan digalakkan minum air kosong sekurang-kurangnya 8 gelas sehari. Bagaimana untuk minum air sebanyak itu jika warnanya, baunya dan rasanya pun kita sudah hilang selera.


Percaya tak anda bahawa penapis air di atas ini mampu menapis bendasing, menukar warna karat air kepada jernih serta menyah bau dan menjadikan rasa air tersebut sedap diminum?

Kena cuba dulu baru tahu tapi memang betul.


Ini pula kata pengguna yang sudah menggunakan water pitcher atau penapis air ini yang sangat berpuas hati dengannya.

5 FAKTA BERKAITAN PENAPIS AIR ATAU WATER PITCHER SHAKLEE INI YANG PATUT ANDA KETAHUI:

1. SANGAT RINGKAS
Ianya ringan, mudah dipasang, menjimatkan masa serta amat mudah digunakan. Anda tidak perlu bersusah payah untuk menyambung ke punca air atau paip seperti penapis air yang lain.

2. SESUAI UNTUK SEMUA
Sesuai untuk yang measih menyewa rumah, mempunyai anak-anak yang tinggal di asrama atau hostel, untuk yang bekerjaya yang selalu bertukar-tukar tempat kerja dan tempat tinggal.

3. SANGAT FLEKSIBEL
Boleh diletakkan di mana-mana disukai. Sama ada di dapur, meja makan atau ruang tamu sekalipun. Ia juga boleh dibawa ke mana-mana semasa pergi melancong, travelling ataupun bercuti.

4. MUDAH DIGUNAKAN
Hanya tadah air paip ke dalam jag ini dan kemudian boleh terus diminum tanpa dimasak. Filter tidak perlu dicuci dan cukup tapisan 303 liter (ada meter di atas penutup jag), tukar filter sahaja. Fiter pula amat murah dan pastinya mampu milik.

5. HARGA MAMPU MILIK DAN BERKUALITI
Water pitcher Shaklee ini mampu dimiliki oleh semua orang dengan kualiti setanding dengan penapis air yang lain yang harganya jauh lebih tinggi. Ia diiktiraf di peringkat antarabangsa dan mampu menapis air paip dari bahan berbahaya termasuk logam berat.
 
6. FILTER DARI TEMPURUNG KELAPA

Harga retail (tanpa GST) hanya RM460.00 tetapi untuk mendapatkan tawaran istimewa, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978





Multivitamin Vita-Lea Dengan Zat Besi Melengkap Nutrisi Harian

Perlu ke tak perlu vitamin ini kepada kita ya? Kalau saya kata perlu, percaya tak? 

Antara sebabnya dengan kesibukan hidup kita ini, ditambah pula hidup di tengah-tengah kota, untuk memastikan mendapatkan semua keperluan nutrisi harian agak sukar. Ditambah pula dengan makanan mentah yang diperolehi. Susah untuk mendapat yang segar.

 

Tapi anda susah untuk menelan banyak-banyak vitamin? Jangan risau. Apa kata cuba mulakan regime makan vitamin dengan Multivitamin VitaLea with Iron Formula. Ia bukan sebarang vitamin malah multivitamin pertama di dunia dan telah berumur 100 tahun.

Setiap tablet multivitamin Vitalea ini mengandungi 30 nutrisi harian lengkap yang diperolehi daripada sayuran dan buah-buahan serta 12 vitamin dan 7 mineral penting mengikut saranan RDA. Ia diselaputi pula dengan spirulina dan mampu larut degan cepat di dalam badan.

Formulasinya sangat komprehensif dan seimbang untuk keperluan harian tubuh badan kita.



KEBAIKAN MENGAMBIL MULTIVITAMIN

1. Tenaga segera untuk badan, mengekalkan kecerdasan tubuh dan kekuatan mental. Sangat bagus untuk mereka yang sibuk dan workaholic tetapi sering keletihan dan mahukan tenaga tambahan.

2.Pelengkap Nutrisi. Ia melengkapkan nutrisi harian kita yang adakalanya sibuk menyebabkan tidak dapat menikmati makanan seimbang. Sangat bagus untuk vegeterian dan yang mengalami anemia.

3. Penting kepada tumbesaran tubuh

4.Menyediakan asas nutrisi, memastikan sel hidup, menggalakkan pertumbuhan sel baru, menjadikan rambut lebih sihat, kulit & kuku lebih cantik, hormon yang stabil serta menjaga kesihatan tiroid.

5. Melindungi organ dengan memelihara fungsi buah pinggang, jantung dan hati.

6. Melambatkan proses penuaan

Shaklee juga telah menjalankan ujian klinikal yang membuktikan dengan pengambilan Vitalea Shaklee selama setahun boleh mengurangkan risiko jatuh sakit sebanyak 65%. Terbaik bukan?

Jom dapatkan hari ini!


Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::

Kurus Dengan Sihat Dan Kulit Cerah Sekata

Kurus atau dapat berat badan yang ideal adalah impian setiap wanita. Bertambah gembira jika dalam proses untuk kurus, kulit muka bertambah cantik.

Seperti wanita dalam gambar ini, Ebby Mohfat. Beliau percaya untuk mengurangkan berat badan bukan boleh sekelip mata.

Tetapi yang penting disiplin dan konsisten dalam melakukannya. Yang paling ketara dalam usaha untuk mengurangkan berat badan, muka semakin cerah dan berseri. Dapat kesan 2 dalam 1.

Best bukan?

Jom kita tengok gambar beliau!




 
Antara yang beliau amalkan ialah:
9) Vitalea
 
Tetapi tidak semestinya anda perlu ambil semua produk tersebut. Bergantung kepada keperluan anda. Masih keliru? Dapatkan konsultansi PERCUMA daripada saya untuk pembelian produk yang bersesuaian dengan anda.

Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978



Waktu Doa Mustajab Semasa Hari Raya Haji



Kepada semua pembaca blog EmalinMohd, Salam AidilAdha 1436H/2015M.
  Dan bermula jam 5.00 petang ini sehingga jam 11.00 malam adalah waktu berdoa paling mustajab. Marilah kita sama-sama memohon kebaikan untuk semua umat Islam di muka bumi ini.

 

Cara Mudah Untuk Awet Muda Dan Menghilangkan Parut

Awet muda dan muka licin tanpa parut? Anda inginkannya tanpa suntik-menyuntik dan pembedahan?

Pernah dengar vitamin E?

Vitamin E ini sangat popular sebagai vitamin untuk kulit cantik. Tak hairanlah jika kebanyakan produk penjagaan kulit ada ditambah vitamin E. Perasankan? Dalam produk penjagaan muka dari pencuci muka, toner dan pelembap kebanyakannya menambah vitamin E.

Tetapi bukan itu sahaja khasiatnya.


Vitamin E selain dimakan juga boleh disapukan ke muka untuk dijadikan masker atau untuk menghilangkan parut pada kulit.

Ini antara komen mereka yang telah menggunakan vitamin E.






Anda bagaimana?

Hubungi Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978




Cara Menghilangkan Tumit Kaki Kasar Dan Pecah Dengan Cepat Dan Mudah

Tumit kaki kasar dan merekah sehingga kehitaman?


Ouch! Nampak macam tak ada apa-apa tapi pedih juga sebenarnya. Ditambah lagi kala terpaksa buka stokin. Huhu..Malunya rasa.

Kalau petua orang-orang tua, gosok kulit pisang pada tempat merekah tersebut. Tapi, tak semua makan pisang setiap hari. Betul tak? Nak konsisten amalkan susah juga.

Tapi, ada kawan ni seawal 2 minggu tumit kaki merekah teruk dah hitam pun boleh baik!

Mudah pulak tu katanya. Hanya sapu sahaja.

Nak tengok tumit kaki kawan tu?

Elokkan jadinya tumit kaki beliau?

Apa yang dia gunakan tu?


Inilah dia! Herbal Blend Shaklee yang mampu merungkai masalah tersebut.

1001 satu kegunaann Herbal Blend ni. Kalau anak kena demam campak pun boleh sapu juga. Kurang rasa gatal merenyam. Parut pun hilang.

Untuk tempahan / konsultansi, hubungi:
Pn Emalin Mohd ( SMS / Whatsapp ) 0192500978




7 Tips Mengatasi Masalah Keputihan dan Kegatalan Pada Vagina

Keputihan dan wanita tidak dapat dipisahkan. Cuma tahap keputihan dan kekerapan mendapatnya sahaja yang berbeza. Keputihan pada ibu hamil pula boleh membahayakan kandungan. 



Jangan ambil mudah bab cerita keputihan ini. Jika diabaikan lama-lama boleh menyebabkan kegatalan pada vagina. Kalau dah kena gatal tu, sebaiknya berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan.

Selain itu, terdapat juga beberapa tips lain yang boleh diamalkan bagi yang selalu mengalami keputihan dan juga kegatalan pada Miss V = vagina.

1) Cuci dengan air sirih yang suam. Sirih tersebut perlu direbus ya. Dan bila dah suam boleh cuci Miss V dengan air sirih tersebut.

2) Jika ingin menggunakan pencuci intim pula kena pastikan pH pada pencuci tersebut sama dengan pH miss V. Kalau tak tau, sebaiknya tak payah guna.

3) Pastikan Miss V sentiasa berada dalam kekeringan. Kelembapan mengundang bakteria untuk membiak.

4) Seluar dalam yang digunakan pula janganlan terlalu ketat sehingga Miss V sukar bernafas.

5) Lakukan pengudaraan terutama ketika waktu tidur pada Miss V. Nak buat macam mana tu? Pandai-pandailah fikirkan ya.

6) Kurangkan makanan dan minuman bergula.

7) Amalkan makan bawang putih yang bertindak sebagai antibakteria dan antivirus semulajadi. Tapi kalau nak makan yang mentah-mentah ada yang tak lalu pulak bukan? Pulak tu nanti mulut berbau bawang putih pula. Jangan risau. Boleh cuba Garlic Complex. 
Kesan kurang rasa gatal boleh dirasai seawal 2 hari untuk sesetengah orang. Dan lagi kebaikan Garlic Complex ini, membantu membuang angin dalam badan.



Untuk tempahan / konsultansi, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978


Niat Nak Kurus Selepas Bersalin Tetapi Susu Ibu Jadi Terlebih?

Selalu kita dengar masalah ibu-ibu selepas bersalin ialah nak kuruskan badan dan nak susu ibu banyak.

Tetapi ada seorang ibu ini, iaitu rakan saya yang dapat mengurangkan berat badan selepas bersalin dengan jayanya tetapi mempuyai masalah pula. Masalah susu ibu terlebih sehingga menjadi dilema kepada beliau.

Apa yang terjadi sebenarnya? Ini cerita beliau.


Saya mula2 ambil alfalfa dengan niat nak kurus.
Detox. Dan saya tahu dia tambah susu. 2 in 1.

Tak dinafikan, memang bertambah. Dari 5-6oz sehari bertambah jadi 11-12oz sehari. Peti ais makin penuh. Ruang nak letak ayam ikan makin sempit.


Kemudian saya baca, tak guna cairkan lemak kalau tak boleh nak buang lemak tu. So i know, gabungkan lecithin+alfalfa mmg superb. Niat nak kurus la ni.

Sebelum saya gabungkan lecithin+alfalfa, saya masih rasa dada keras sikit tapi tak sakit selepas mengepam. Saya ingatkan memang lemak badan saya lah tu. Susu dah habis keluar. Tapi sejak saya gabungkan lecithin+alfalfa, rupanya baru saya tahu erti dada betul2 lembik. Susu saya bertambah jadi 15-16oz sehari. Ini jumlah average yang saya pam di pejabat, tak kira dua atau tiga kali sehari, jumlah pasti akan kekal hampir 16oz. Anak saya minum plg byk 9oz jika saya di pejabat. Bab jumlah susu yang saya dok bercerita ni adalah di pejabat ye, bab susu malam hari di rumah tu cerita lain. 
Dan sejak ambil gabungan ni, saya baru perasan, tak pernah saya bengkak susu atau keras sangat lagi dah.
Memang betul lecithin menbantu ibu2 yang alami bengkak susu.

Disebabkan production milk melebihi demand, saya mula mencari anak susuan. Dah dapat seorang. Si ibu ni saya hulurkan alfalfa dan alhamdulillah, dia dah mampu buat stok. Ikut perjanjian, bila dia dah buat stok, dia tak perlukan lagi susu saya. 

Saya dah pening kepala. Sebab ingatkan bila dah memberi susu pada orang, boleh lah ada ruang nak letak susu baru. Rupanya, memang betul the more u give, the more u get. Ruang dlm peti ais masih sempit. Tak ada tanda2 ruang makin besar pun sebab bila susu keluar, akn ada susu baru masuk. Makin byk sejak ada anak susuan. Nasib baik saya jumpa sorang lagi ofismet yang anaknya baru 4 bln tapi dah susu formula. Saya tekad nak bantu dia. Minggu depan saya akan hulur kan stok susu bulan 7 dan ajak dia pam sama2 nanti. Anak saya masih struggle nak habis kan stok susu bulan 6. Saya dah pun bagi alfalfa ke ofismate ni sebagai trial.


Harap membantu dia ibu muda anak seorang ni.

And thats not even the good part. 😉

Here is....

Ramai orang ambil berat tentang ibu tak cukup susu, tapi tak heran dengan ibu terlebih susu. Kami pun pening kepala sebenarnya bila susu terlampau banyak, apa nak buat? Bagi diri saya, susu ibu dibuat air mandian agak membazir sebab anak saya tiada alahan apa2 pada kulit. Saya lebih suka susu tu masuk ke mulut baby. Best food ever 👍

Dalam dilema susu banyak dengan ruang yang makin sempit serta keperluan anak yang tak sebanyak mana sebab baby girl, saya gigih cari baby yang perlu susu ibu. Tapi kadang2, tak jumpa juga. Kalau tak pam, dada rasa tak sedap berat semacam. 

Jadi apa yang saya suka pasal shaklee ini ialah saya mampu kawal jumlah pengeluaran susu. Saya kurangkan dos pengambilan alfalfa+lecithin atau saya tak ambil langsung. Saya pam 6-7jam sekali pun dada saya tak sakit. Seolah badan ni faham tak perlu byk susu pada hari tu. Biasanya di rumah la bila saya tak pam dan hanya susukan anak saya sahaja. Jika 2-3 hari susu saya merudum, saya tiada masalah nak naikkan balik produksi susu kembali pada taraf 16oz di siang hari. Hanya dengan mengawal dos pengambilan lecithin+alfalfa, saya mampu kawal penghasilan susu TANPA rasa sakit. 😉 Pada saya, ini lah the very best part.

Susu saya malam hari? Saya pernah pam sampai 24oz. Malam sahaja. Buatkan saya takut sebab peti ais dah penuh 😩
Oleh yang demikian, malam hari saya pam 2 kali je. Kdg2 sekali. Kdg2 tak pam sebab malas. Sebab tahu, esoknya saya akan tetap dapat 16oz jugak. Mana nak taruk susu2 ni? 
Ingat ibu terlebih susu ni takde dilema ke?

http://emalinmohd.blogspot.my/2015/07/tips-atasi-bayi-suka-tidur-semasa-menyusu.html

Best kan cerita beliau? Susu banyak sehingga menjadi dilema. Yang selau kita dengar ialah susu sikit sehingga perlu top up susu formula. Beliau pula sebaliknya. Hingga dapat 2 anak susuan.

Kalau ada yang mempunyai masalah kurang susu ibu dan sebelum stress memikirkan waktu berpantang dah nak habis tapi susu sikit, cuba langkah yang beliau katakan. Mana tau susu anda pula terlebih-lebih seperti dia?



Untuk konsultansi dan tempahan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Mini Giveaway By Impiana Cik Yanie 2015 #1

Mudah sangat nak join GIve Away Cik Yanie ni. Korang try juga ya. 
Klik SINI untuk join

Sumber Kalsium Terbaik Pengganti Susu

Nak mudah dapat kalsium orang kata ialah dengan minum susu tetapi ada yang memang tak boleh menelan susu pun. 

Siapa tak suka minum susu, angkat keyboard.

hehe..

Dan bagi yang suka sangat minum susu apabila ada masalah kahak, minum susu akan membuatkan keadaan menjadi lebih teruk. Atau semasa tengah kena gastrik. Minum susu menyebabkan rasa bertambah sakit.



Ada banyak kebaikan ostematrix ini. Lain dari kalsium biasa. Jika pil kalsium biasa lazimnya cuma ada kalsium dan VitaminD. Tetapi ostematrix siapa ada zinc malah ada juga  magnesium.
 

Ostematrix ini juga amat membantu yang mengalami masalah buasir terutama bagi ibu berpantang. 


Memang ramailah yang suka Ostematrix ini tidak kira lelaki mahupun wanita. 


Untuk tempahan / konsultansi, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

6 Tips Menghadapi Jerebu Untuk Mengurangkan Masalah Semput

Hari ini Indeks Pencemaran Udara (IPU) di Kuala Lumpur pada 65 iaitu kadar biasa namun cuaca pada kadar sederhana nampak pun sudah kuning.


Di Kuching pula kadar IPU sudah mencecah 164 iaitu tidak sihat. Bagaimana pula dengan keadaan di sana?

Yang tiada masalah pernafasan pun ada yang sudah mengalami semput. Sakit tekak apatah lagi.

Anak-anak pula masih meneruskan persekolahan seperti biasa cuma aktiviti luar sahaja yang dikurangkan. 

Semasa jerebu ini, Kementerian Kesihatan Malaysia telah mengeluarkan 6 tips tindakan yang perlu dilakukan semasa menghadapi jerebu.



1. Kurangkan aktiviti fizikal di luar rumah. Bagi yang ingin meneruskan senaman, pilih senaman yang boleh dilakukan secara indoor.

2. Kurangkan  aktiviti atau tugasan yang dilakukan di luar. Tetapi jika terpaksa juga seperti polis trafik yang sentiasa menjaga lalulintas lebih baik menggunakan penutup hidung dan mulut jenis 3 ply. Tetapi dikatakan penutup sebegini tiada saiz kanak-kanak. Betul ke?

3. Pastikan udara di dalam bangunan dan di dalam rumah bersih. Sudah-sudahlah merokok tu. Vape pun sama ya. 

4. Jangan buka tingkap semasa memandu dan gunakan penghawa dingin.

5. Pastikana minum air kosong mencukupi.

6. Sentiasa membasuh tangan dan muka terutama selepas mengadakan aktiviti luar.
 
 
Selain itu, bagi mengurangkan risiko masalah kesihatan, tambahkan vitamin dan supplement untuk meningkatkan imun badan.
 
Antara yang boleh dipertimbangkan ialah:
 
Vivix yang mengandungi folifenol tumbuhan menyokong kepada sistem antioksidan badan dalam proses detokfikasi.
 
Nutriferon yang dihasikan dari biji labu, bunga saffower, biji plantago dan Japanese honeysuckle yang meningkatkan sistem imun badan.
 
Vitamin C yang membantu dalam mengatasi masalah berkaitan saluran pernafasan seperti asthma.
 
CoqHealth yang mengandungi Coq10 yang melindungi paru-paru daripada pencemaran udara.
 
Garlic Complex yang dikenali turun-temurun digunakan untuk mengurangkan batuk dan demam selsema serta jangkitan pada saluran pernafasan.
 
Omega guard yang mengandungi Omega-3  meningkatkan fungsi paru-paru serta mengurangkan radang untuk yang menghadapi asthma.



Untuk tempahan / konsultansi, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978



Jamu Atau Supplement Lebih Baik Diambil Semasa Berpantang?

Apabila sudah memasuki trimester ketiga, antara barang kelengkapan yang perlu disediakan ialah set semasa berpantang. Pasti ramai yang sedang menimbang tara samada berpantang secara moden atau tradisional. Samaada mengamalkan jamu atau mengambil supplement?


Salah seorang Ibu iaitu Puan Redcomel yang telah mempunyai 5 orang anak di usia awal 30an bercerita mengenai pengalaman beliau berpantang menggunakan jamu dan juga mengamalkan supplement.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Saya harap janganla saya dikecam hebat oleh para pengamal cara pantang tradisional selepas anda membaca entry ini. Basicly, ianya 100% daripada pengalaman saya yang telah beranak empat dan ianyanya untuk perkongsian. 
Masa pantang, ibu yang jaga saya. Berurut dan everything, regime biasa orang dalam pantang memang tak tinggal.. Sebab ibu memang strict, dan terima kasih ibu,saya masih maintain  figure saya walaupun pinggang tak ramping macam kerengga macam zaman anak dara dan kadang-kadang perut kembung after makan lamb chop. |:-P| [ Uiks, dalam pantang tak boleh makan lamb chop !^^] 
Jadi sejak bila saya mula ambil vitamin? Saya berjinak dengan vitamin sejak Ghaus lahir, ( anak saya yang ketiga) disebabkan berlaku susutan tenaga. Sangat- sangat membawa perubahan sebenarnya. Satu family makan, saya dan suami. Saya akan menginjak ke usia 31 tahun tahun ini tapi orang selalu salah sangka ingat saya masih 26 tahun.[ ;-P]. Salah satu rahsia sila melaburlah pada supplemen vitamin yang semulajadi dan dipercayai, produk penjagaan kulit yang elok, cuci muka sebelum tidur dan pakai krim malam, ambil air sembahyang selalu dan jangan mengumpat orang [ sifat negatif membuatkan badan kita cepat dimakan usia]. 
Ok, berbalik pada subjek, Kenapa saya berpantang tak makan jamu tapi makan vitamin. Bukan saya sombong dan lupakan yang lama, tapi memang saya tidak boleh makan jamu dalam pantang sebab anak saya, semua sejarahnya tinggi bacaan jaundis. Memang kesian bila anak kecil yang tak tahu apa-apa kena cucuk sana-sini sebab nak tengok bacaan bilirubin.


Anak saya yang sulung Tufah, paling teruk bacaan bilirubinnya.Sebab, saya makan jamu sebaik saja balik dari hospital. . Badannya kecil, lahir dengan 2.49 kg.Jadi kata doktor hatinya kecil untuk buang semua kuning-kuning tu. Saya paling sedih masa ni..Tengok dia dalam inkubator, tanpa baju atau pampers, air dimasukkan ikut tali pusat.. tiga hari saya tak tidur malam..Saya susukan dia sekerap mungkin. Doktor kata Tufah di tahap kritikal, kuningnya terlampau tinggi dan takut sampai ke otak. Hampir tukar darah.Alhamdulillah, pulang ke rumah tanpa prosedur complicated, anak sihat after 2 minggu dalam inkubator. Saya? berpantang di hospital  dan serik.Serik melihat anak saya sakit. Tekad untuk make sure anak-anak tak kena jaundis teruk lagi.
Tapi anak saya yang kedua, Faeiq lahir dengan berat 2.7 kg masih kena jaundis. ( Tapi bacaannya tak tinggi macam Tufah dan saya di wad seminggu. Phew.. Ghaus pun sama tapi cuma 2 hari di wad untuk duduk bawah lampu flourescent. Rayan? alhamdulillah, ada kuning tapi kata doktor sikit sahaja dan boleh di urus di rumah. Dengan berat badannya yang ideal, 3.25 kg, penyusuan badan yang berterusan, pastikan bilik terang di masuki cahaya matahari.
Apa yang ingin saya sampaikan adalah, berpantang cara tradisional penting. Berurut, berbengkung, pakai pilis, mandi air panas, semua itu penting. Apa yang saya skip ialah makan jamu. Jadi saya ambil vitamin.
Sebab:
1. Jamu adalah sebatian kompleks. Bila ibu makan jamu, elemen jamu di transfer ke baby melalui susu badan. Badan anak kecil, hatinya belum matang untuk tapis kepelbagaian unsur yang ada dalam jamu, ini membebankan hatinya. Nak tapis jamu lagi, nak buang bilirubin lagi. Sekaligus melambatkan proses penyingkiran bilirubin. Itulah punca prolong Jaundice.
2. Makan jamu untuk pulihkan badan semasa dalam pantang.Tapi disebabkan jamu ‘berat’ sangat untuk baby. Jadi saya amalkan vitamin.  Lagipun vitamin adalah nutrien yang mudah di kenali oleh badan. Jamu perlu di uraikan dahulu baru dapat dikenal pasti badan untuk diserap. Jadi prosesnya tak complicated, badan cepat sihat.Bila badan sihat, zatnya juga dapat kepada anak kita melalui susu badan. *BONUS* Bila makan vitamin, susu badan mencanak-canak macam air terjun ^^, badan sihat, baby sihat, semua happy, kan?
Pengajaran untuk diri saya dan saya harap ibu-ibu di luar sana yang sedang mengandung take note. Jangan skip vitamin semasa mengandung kerana ini membantu tumbesaran baby dalam perut.  Bila baby dapat berat ideal, dia cukup sihat untuk berada di luar rahim ibu. Abaikanla mitos-mitos atau pesan lapuk yang cakap  “tak usah makan vitamin masa pregnant, nanti baby besar susah nak keluar!” Aduh, janganla macam tu, pengambilan supplemen penting. Sebelum mengandung, semasa mengandung, dan selepas melahirkan.
So take care of yourself ladies, enjoy your motherhood!

xX Redcomel Xx

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Untuk yang telah menetapkan ingin mencuba supplement yang ada sijil HALAL, mempunyai kajian klinikal dan juga kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia, ini ialah PILIHAN TERBAIK anda!


Untuk konsultansi / pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978